IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се забавя повече от очакваното

Месечният ръст на цените - предпочитаният от Турската централна банка измерител - възлиза на 1,6%

10:51 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Турция се забавя за първи път от осем месеца насам. Публикувани в сряда данни показаха, че общата инфлация в южната ни съседка се е забавила до 71,6% през юни от 75,5% през май, предаде Bloomberg.

Месечният ръст на цените - предпочитаният от Турската централна банка измерител - възлиза на 1,6%. Средните прогнози на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за годишен темп от 72,6% и месечен ръст от 2,2%.

Анкара постепенно излиза от двегодишното свиване на разходите за живот, причинено от един от най-бързите темпове на растеж на цените в света. Централните банкери са оптимистично настроени, че днешните данни ще отбележат началото на бърза дезинфлация след агресивния цикъл на затягане на паричната политика, при който основният лихвен процент беше повишен с над 40 процентни пункта до 50% за по-малко от година.

Все пак много икономисти смятат, че инфлацията ще завърши годината над целта на централната банка от 38%, като рязкото забавяне на цените през юли и август ще се дължи главно на статистическия ефект от високата база от 2023 г.

Инвеститорите следят отблизо как ще се развие движението на цените, докато трупат средства в местните активи. Траекторията на инфлацията ще определи и кога намаляването на лихвените проценти ще се върне в дневния ред на представителите на Турската централна банка, които предупредиха, че подходът им ще остане строг "до значителен и устойчив спад в основната тенденция" на месечната инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още