IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е одобрила капитализирането на държавния заем за 50 млн. лева за "Български пощи"

Брюксел е благословил преструктурирането на дружеството, което се ангажира да предоставя мрежата си на други субекти за различни услуги

15:22 | 02.07.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Европейската комисия (ЕК) е одобрила държавната помощ за преструктурирането на „Български пощи“ ЕАД, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Процесът предвижда капитализирането на заема в размер на 50 млн. лева, който държавата предостави на дружеството през миналата година, за да продължи да осъществява дейност, в замяна на предоставяне на мрежата му на други публични субекти с цел увеличаване достъпа до пощенски, административни и други услуги за гражданите в отдалечени райони, посочва се в съобщението.

Заемът, предоставен през миналата година, трябваше да бъде върнат от пощите в рамките на шест месеца. През декември 2023 г. обаче България уведоми Европейската комисия, че иска да го капитализира, за да бъде дружеството оздравено.

Също тогава страната ни пое ангажимент да изпълни пакет от мерки за рационализиране на дейността на „Български пощи“, да оптимизира клоновата мрежа и да намали разходите.

Предвижда се дружеството да участва в програмата за преструктуриране с почти 52,5 млн. лева под формата на банкови заеми, спестявания от лихви и финансиране на проекти.

„Одобрената днес помощ за преструктуриране на „Български пощи“ ще гарантира, че българските граждани имат достъп до универсални пощенски услуги на финансово изгодни цени. След направената от нас оценка стигнахме до заключението, че планът за преструктуриране на „Български пощи“ ще гарантира, че дружеството ще бъде жизнеспособно в дългосрочен план. За да се ограничат възможните нарушения, предизвикани от държавната помощ, „Български пощи“ ще предостави достъп до своята мрежа на други оператори, които извършват дейност в областта на универсалните и неуниверсалните пощенски услуги“, коментира еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

През 2022 г. загубата на пощите нараства почти петкратно спрямо 2021 г. до 66,58 млн. лева от близо 13,8 млн. лева, според последния публикуван отчет в Търговския регистър. Натрупаните загуби са за 121,3 млн. лева при 49,7 млн. лева капитал и 61,5 млн. лева резерви.

През 2022 г. капиталът на пощите беше увеличен с 45 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още