IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забавя до 2,5% през юни

Разходите за услуги обаче се задържат на високо ниво

12:20 | 02.07.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната се е забавила през миналия месец, но решаващият компонент за услугите остава упорито висок. Това подхранва опасенията на представителите на Европейската централна банка, че вътрешният ценови натиск може да се задържи на високи нива, предаде Ройтерс.

Потребителската инфлация в 20-те държави, споделящи еврото, се е забавила до 2,5% през юни от 2,6% месец по-рано, което е в унисон с очакванията на икономистите в анкета на Ройтерс. Роля за това играе забавянето на разходите за енергия и непреработени храни, става ясно от публикувани във вторник данни на Евростат.

Макар че ЕЦБ отдавна прогнозира, че инфлацията ще се колебае около това равнище до края на годината, икономистите внимателно проучват основните ценови тенденции, за да преценят дали централната банка наистина ще може да сведе инфлацията до целевото равнище от 2% през следващата година.

Внимателно наблюдаваният показател за основната инфлация се задържа на стабилно равнище от 2,9%, надхвърляйки прогнозите за 2,8%, най-вече поради продължаващото нарастване на цените на услугите с 4,1%.

Данните от днес едва ли ще дадат на базираната във Франкфурт банка голяма яснота за това накъде се движат цените. По-рано председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че е необходимо повече време, за да се добие увереност сред финансистите, както и че не бива да се бърза с по-нататъшното облекчаване на паричната политика.

Макар че цените на стоките бяха потиснати през по-голямата част от тази година, а енергийната инфлация също спадна, цените на услугите се оказват упорити - явление, което раздели на лагери централните банкери на еврозоната.

Някои твърдят, че развитието на услугите просто следва другите компоненти със закъснение и че се подготвя умерен ръст, който ще бъде подпомогнат и от икономическия подем, а това би трябвало да подобри конкурентоспособността. Други обаче се опасяват, че недостигът на работна ръка, бързото нарастване на заплатите и лошите показатели за производителността в сферата на услугите биха могли да затвърдят бързото нарастване на цените, а това да задържи общата инфлация над целевата за продължителен период от време.

Като възможен признак, че напрежението на пазара на труда ще се запази, данните от вторник показаха, че през май безработицата в еврозоната се е задържала на рекордно ниското равнище от 6,4%. Понастоящем равнището на безработица е с повече от един процентен пункт по-ниско от предпандемичното си дъно, а заетостта се увеличава.

В началото на юни ЕЦБ понижи лихвените проценти, но не пое ангажимент за последващи стъпки с аргумента, че все още няма увереност, че инфлацията е напът да достигне целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още