IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BIS: Централните банки трябва да си поставят висока летва преди да понижат лихвите

Организацията на централните банки по света изтъкна риска от повторно ускоряване на ръста на цените на услугите и на заплатите

17:18 | 30.06.24 г.
Генералният мениджър на Международната банка за разплащания Агустин Карстенс. Снимка: Bloomberg LP
Генералният мениджър на Международната банка за разплащания Агустин Карстенс. Снимка: Bloomberg LP

Централните банки трябва да предотвратят твърде скорошно понижение на лихвите заради риск от ново ускоряване на инфлацията, предупреди Банката за международни разплащания (BIS) в момент, когато централни банкери в цял свят обмислят колко бързо да смекчат паричната политика.

Базираната в Базел организация на централните банки по света съобщи в годишния си доклад, че световната икономика се насочва към „гладко приземяване“, тъй като инфлацията се е охладила, а растежът е останал устойчив, пише Financial Times.

Но тя предупреди ръководителите на централните банки да поставят „висока летва за смекчаване на политиката“ и допълни, че има риск от повторно ускоряване в области като цени на услугите и ръст на заплатите. Банката посочи необходимостта от запазване на известно пространство за намаляване на лихвите по заемите в случай на внезапно забавяне на икономиката.

Тя предупреди също, че финансовата система остава уязвима, особено към високите нива на публичен дълг и намаляващите цени на бизнес имотите.

„Преждевременно смекчаване може да съживи инфлационния натиск и да наложи скъпа промяна в политиката, която ще бъде още по-скъпа, тъй като доверието ще бъде подкопано“, отбелязва BIS.

Федералният резерв в САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) бяха силно критикувани за бавната си реакция през 2021 и 2022 г., когато нарушаването на веригите за доставка след пандемията и ръстът на цените на енергията спомогнаха за най-голямото ускоряване на инфлацията от едно поколение насам.

Генералният мениджър на BIS Агустин Карстенс похвали „силното затягане“, което последва и заяви, че това е засилило доверието в централните банки и предотвратило преход към „режим на висока инфлация“.

Но BIS предупреди ръководителите на централните банки да останат нащрек за завръщане на инфлационния натиск дори когато някои централни банки вече започнаха да смекчават политиката. ЕЦБ започна да понижава лихвите през юни, докато Фед се очаква да намали лихвените проценти през септември.

Макар че инфлацията се забавя стабилно, тя остава над целите на централните банки в по-голямата част от света, включително в САЩ и еврозоната, въпреки че е по-ограничена в части от Азия, включително Китай.

Сравнявайки централен банкер, който се бори с инфлацията чрез високи лихви, с лекар, който дава антибиотици на пациент с възпаление, Карстенс каза пред репортери: „Трябва да изпълните цялото лечение, в противен случай инфлацията може да се завърне“.

Бившият ръководител на централната банка на Мексико посочи редица „важни точки на натиск“, които може да извадят мекото кацане от релси, включително слаби публични финанси, нисък ръст на производителността и „трайни инфлационни сили“.

BIS е установила, че цените на услугите спрямо тези на основните стоки остават много под тенденциите преди пандемията в много юрисдикции. По същия начин реалните заплати спрямо цените на стоките и услугите също са загубили терен при ръста на инфлацията.

„Прекалено бързо преобръщане на някои от тези, или и на двете относителни цени може да създаде значителен инфлационен натиск“, отбеляза Карстенс.

Например възстановяване на покупателната способност, която работниците изгубиха заради ускоряването на инфлацията, може да добави 0,75 процентни пункта към инфлацията в големите икономики от еврозоната през 2025 г. и до 1,5 процентни пункта през 2026 г., счита BIS.

По-бързо наваксване на заплатите може да добави 1,5 процентни пункта към инфлацията през 2025 г. и над 2,5 процентни пункта през 2026 г.

Фискалната политика също трябва да бъде затегната, за да не влоши трайния инфлационен натиск, счита BIS.

Банката все пак е установила и области на понижаване на натиска върху инфлацията. Намаляващите цени на износа и по-слабото вътрешно търсене в Китай са забавили темпа на покачване на цените на вноса в други големи икономики с около пет процентни пункта през 2023 г., отбеляза  тя.

Посочвайки нарастващия публичен дълг като най-голямата заплаха за паричната и финансовата стабилност, BIS коментира, че има риск пазарите бързо да се обърнат срещу правителства, за които се смята, че имат неустойчиви дългови нива.

„Знаем, че нещата изглеждат устойчиви, докато изведнъж вече не са, така функционират пазарите“, коментира Клаудио Борио, ръководител на отдела за парична и икономическа политика на банката.

BIS отбеляза, че в миналото финансовият натиск е настъпвал две до три години след началото на цикъл на повишаване на лихвите, което означава, че той все още може да се случи догодина.

Банката посочи бизнес имотите като област с висок риск, тъй като те са „изправени както пред циклични, така и пред структурни проблеми“. Рязка корекция на цените на имотите може да намали кредитирането с 12 процентни пункта в много развити икономики и да отнеме 4 процентни пункта от БВП, както през 90-те години на миналия век, допълни тя.

Собствениците на бизнес имоти може да поддържат цените изкуствено високи, посочи банката и предупреди за риск от стратегия на прикриване на проблемите, тъй като банките продължават кредитирането, за да избегнат кристализиране на загубите с надеждата лихвените проценти да намалеят и това да им позволи да се възстановят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 30.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още