IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Който и да спечели изборите във Франция публичните финанси ще загубят

Ройтерс обобщава обещанията в тази област на основните партии в страната, която днес гласува на първи тур на предсрочни парламентарни избори

13:52 | 30.06.24 г. 1
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Публичните финанси на Франция, които вече са под наблюдение от рейтинговите агенции, финансовите пазари и Брюксел, вероятно ще бъдат подложени на по-голям натиск независимо от резултата на извънредните парламентарни ибори, които започнаха с гласуване на първи тур в неделя, пише Ройтерс.

Всички основни партии обещаха нови разходи, но плановете им да платят за тях са лишени от подробности и не винаги отговарят на реалността.

Допитвания сочат, че крайнодесният „Национален сбор“ ще излезе на първо място, следван от левия съюз „Нов народен фронт“ и центристкия съюз „Заедно“ около партията на президента Еманюел Макрон „Ренесанс“.

Отиващото си правителство обеща да намали бюджетния дефицит от 5,5% от БВП миналата година до тавана на ЕС от 3% до 2027 г. – цел, която може да е недостижима след гласуването, което ще приключи с втори тур на 7 юли.

Крайнодесният „Национален сбор“

Ако сформира правителство, „Национален сбор“ иска още през юли да намали ДДС върху продажбите на енергия, което според партията би струвало 7 млрд. евро до края на тази година и 12 млрд. евро за цялата следваща година.

„Национален сбор“ твърди, че понижаването на данъка ще бъде финансирано чрез постигането на отстъпка от 2 млрд. евро от вноската на Франция в бюджета на ЕС, въпреки че бюджетът на блока за 2021-27 година отдавна е гласуван в счетоводния баланс.

Партията разчита на големи печалби от реформирането на данък върху извънредните печалби на производителите на енергия и замяната на тонажния данък върху корабособствениците с номинален корпоративен данък, въпреки че силните печалби на сектора през последните години вероятно ще намалеят.

„Национален сбор“ иска също годишно намаление на срока на помощите при безработица от юли, ход, който сегашното правителство твърди, че би струвал 4 млрд. евро.

Освен това „Национален сбор“ цели да индексира пенсиите с темпа на инфлацията, да намали възрастта за пенсиониране до 60 години за хората, които са започнали да работят на 20 години или преди това, да освободи някои работници под 30-годишна възраст от данъка върху доходите и да повиши заплатите на учителите и медицинските сестри.

Партията иска също да продължи пониженията на данъците за местния бизнес, които сегашното правителство замрази, тъй като не можело да си ги позволи.

„Национален сбор“ ще отмени също повишаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, одобрено през 2023 г., и ще го замени с по-прогресивна система, която остава да бъде уточнена. Партията твърди, че ще се придържа към съществуващите планове за намаляване на бюджетния дефицит в унисон с ангажиментите на Франция към партньорите от ЕС.

Относно социалните разходи за чуждестранни граждани и намаляването на бюрокрацията „Национален сбор“ обещава да постигне бюджетните спестявания от 20 млрд. евро тази и следващата година, които сегашното правителство не успя да реализира.

Партията иска също да предоговори мандата на Европейската централна банка, за да му даде нов фокус върху работните места, производителността и финансирането на дългосрочни проекти.

Левият „Нов народен фронт“

Съюзът „Нов народе фронт“ казва, че първите му ходове ще включват повишаване на заплатите на държавните служители с 10%, осигуряване на безплатен училищен обяд, доставки и транспорт, като в същото време повиши жилищните субсидии с 10%.

Той твърди, че може да покрие разходите, като набере 15 млрд. евро от данък върху суперпечалбите, който остава да бъде уточнен, и върне данък „богатство“ върху финансовите активи, който също се очаква да донесе 15 млрд. евро.

Освен това групата иска да замрази цените на основни храни и на енергията и да повиши минималната заплата с 14% със субсидии за малки фирми, които иначе не могат да се справят.

След това съюзът ще наеме през 2025 г. повече учители и здравни работници, ще повиши изолацията на домовете със субсидии, ще увеличи публичните плащания с допълнителни 100 млрд. евро.

Той твърди, че разходите ще бъдат покрити със затварянето на данъчни вратички, по-прогресивни данъци върху доходите и възстановяване на данък „богатство“ върху финансовите активи.

От 2026 г. публичните разходи ще достигнат 150 млрд. евро годишно, най-вече чрез повишаване на бюджетите за култура и спорт до 1% от БВП.

„Нов народен фронт“ също ще отмени повишаването на възрастта за пенсиониране от 2023 г. и иска в крайна сметка да я намали до 60 години. Съюзът твърди, че допълнителните разходи ще бъдат финансирани чрез повишения на данъците и по-силен растеж, но не планира да намали бюджетния дефицит и отхвърля фискалните правила на ЕС.

Центристкият съюз „Заедно“

Макар че партията на Макрон е решена да намали бюджетния дефицит на 3% от БВП до 2027 г., институции от националния одитор до МВФ имаха сериозни съмнения още преди свикването на предсрочните избори.

Оттогава партията обеща да намали сметките за ток с 15% от 2025 г. и да обвърже повишаването на пенсиите с темпа на инфлацията. Тя твърди, че ще повиши заплатите в държавния сектор, но в програмата ѝ не се казва с колко.

Партията остава ангажирана да не прави повсеместни повишения на данъците и ще увеличи сумите, които родителите могат да даряват на децата си без да плащат данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 30.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
wart
преди 2 седмици
Макрон тоя свлач сукин сьин позор за Франция и Френският народ. Най големият лицемерен предател в историята на Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още