IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Китай се свива за втори пореден месец през юни

Секторът на услугите в страната достигна петмесечно дъно

11:44 | 30.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Промишленото производство в Китай е намаляло за втори пореден месец през юни, а секторът на услугите е достигнал петмесечно дъъно, сочи официално допитване, публикувано в неделя. То запазва призивите за нови стимули в момент, когато икономиката не успява да стъпи на краката си, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките на Националното статистическо бюро достигна ниво от 49,5 пункта през юни, непроменено спрямо май и под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването. Това е в унисон със средните прогнози за 49,5 пункта в допитване на Ройтерс.

„Действителната промишлена активност трябва да е по-силна, отколкото показват данните, тъй като нашето наблюдение е, че официалният PMI не улавя напълно сегашната инерция при износа, която е основният икономически двигател тази година“, коментира Сю Тиенчан, старши икономист в Economist Intelligence Unit.

Но Сю допълва, че външното и вътрешното търсене остава относително недостатъчно, за да поеме производствения капацитет на Китай и това ще предотврати възстановяване на производствените цени.

Макар че подиндекс на производството беше над 50 пункта през юни, други индекси за нови поръчки, наличности от суровини, заетост, време за доставка и нови поръчки за износ са на територията на свиването, показва допитването на Националното статистическо бюро.

Износът на Китай е надминал прогнозите през май, но анализатори заявиха, че все още не е ясно дали износът е устойчив предвид засилването на търговското напрежение между икономиките на Пекин и на Запада. В същото време продължителната имотна криза продължава да тласка надолу вътрешното търсене.

PMI в непромишления сектор, включително услугите и строителството, е намалял до 50,5 пункта спрямо 51,1 през май-ниското му ниво от декември, на фона на притеснените потребители и краткотрайната подкрепа на празника за деня на труда.

PMI в сектора на услугите е спаднал до 50,2 пункта, което е петмесечно дъно, а PMI в строителството се понижи до 52,3 пункта, най-слабия показател от юли м. г.

Анализатори очакват Китай да въведе още мерки за подкрепа в краткосрочен план, докато правителството обеща да повиши фискалните стимули, за които се смята, че помагат за ускоряването на вътрешното потребление.

Миналия месец Китайската централна банка обяви програма за прекредитиране на достъпни жилища, за да ускори продажбите на непродадени налиности от жилища, така че предлагането да отговаря по-добре на търсенето.

Официалните представители са под натиск да задействат нови двигатели на растеж, за да намалят зависимостта на икономиката от имотите.

Премиерът Ли Къцян заяви пред Световния икономически форум във вторник, че растежът на новите индустрии подкрепя стабилно икономическо развитие.

„От началото на тази година китайската икономика поддържа възходяща тенденция...и се очаква да продължи да се подобрява стабилно през второто тримесечие“, каза Ли.

Икономисти и инвеститори очакват Третия пленум между 15 и 18 юли, който ще събере стотици представители на Китайската комунистическа партия в Пекин за заседанието, което се провежда веднъж на пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 30.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още