IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Инвеститорите не гледат природни забележителности, а икономиката

У нас има държавни дружества, които се позиционират като черни дупки за ресурси, коментира финансовият аналзиатор

11:46 | 29.06.24 г.
Преслав Райков: Инвеститорите не гледат природни забележителности, а икономиката

Инвеститорите, които целят да инвестират в България, не гледат забележителната природа на страна, а гледат икономическото представяне. У нас има държавни дружества, които се позиционират като черни дупки за ресурси, това коментира Преслав Райков, финансов аналзиатор, в предаването "Светът е бизнес".

Потреблението в България е движено от административния ръст на заплатите, който мнозина си мислят, че няма да се отрази на крайното протребление, но виждаме, че това вече е факт, посочи още той. 

Въпреки тенденцията на пазарите летата да са по-спокойни и да не се вижда динамика, в момента предстои интересно лято за тях с оглед на предизборното напрежение в САЩ, каза Райков. Евентуална победа на републиканския кандидат Доналд Тръмп би объркала плановете на много пазарни играчи и би поставила въпроси около Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act). По този закон и програмите около него са предвидени около 1,3 трилиона долара, които ще се влеят в американската икономика в определени сектори.

Междувременно в Европа има притеснения с наближаващите избори във Франция, които са по-скоро политически, а не икономически. При евентуална победа на Марин льо Пен ще се формира критична маса от крайнодесни управленци в Европа, заедно с Италия, управлявана от Джорджа Мелони.

В България се вижда, че ситуацията от 4 години остава непроменена, заради постоянните избори, високия политически риск и липсата на стабилно управление. Гостът смята, че това е тотална безотговорност, която коства икономическия потенциал на страната.

В страната обаче потреблението се засилва, като се вижда ръст при кредитите и лизингите. Гостът обясни, че това се дължи на административното увеличаване на доходите, което се прехвърля на крайното потребление. Притеснителните данни за страната са свързани с намаляването на вноса и износа. Гостът допълни, че потенциалът на страната ни е огромен, но не се материализира.

Голям проблем има и в държавните дружества, които тежат на икономиката. Гостът смята, че не би трябвало икономиката да е повлияна от управляващите и да се интересува кои са те, но това е така именно заради голямата намеса на държавата в икономическите процеси.

„Много хора се притесняват от риска с влизането в еврозоната около инфлацията. Аз се притеснявам от това, че България ще влезе в еврозоната с едни такива черни дупки. Едни държавни дружества, които поглъщат милиарди и когато имаме вход и свеж приход на капитали след влизането в еврозоната, ние ще продължим да си имаме тези черни дупки, които ще поглъщат този ресурс", коментира той.

Целия коментар гледайте във вивдеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 29.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още