IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът у нас губи оптимизма си заради несигурната икономическа среда

Неблагоприятни фактори в търговията на дребно и в сектора на услугите влошават бизнес климата през юни

14:42 | 28.06.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предприемачите в България губят оптимистичните си очаквания за подобрение в бизнес средата в началото на лятото в рязък контраст с нагласите от пролетта, когато в почти всички сфери на икономиката мениджърите бяха оптимистично настроени. Охлаждането на очакванията за бизнес развитието идва на фона на нестабилната политическата ситуация и разклатеното икономическо доверие.

Основно неблагоприятни фактори в търговията на дребно и в сектора на услугите влошават бизнес климата през първия летен месец. През юни общият показател на бизнес климата намалява с 0,9 пункта в сравнение с май (от 25,4% на 24,5%). Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните пречки за развитието на бизнеса.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 2,3 пункта (от 40,6% на 38,3%) в резултат на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са резервирани.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните пречки за развитието на бизнеса. По отношение на продажните цени очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Бизнес климат - общо

Източник: НСИ Източник: НСИ

В резултат на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца през юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1,2 пункта (от 19,6% на 18,4%). По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като благоприятна, докато очакванията за следващите три месеца са по-негативни.

Основният фактор, ограничаващ дейността, остава несигурната икономическа среда, посочена от 45% от предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила. Що се отнася до продажните цени в сектора на услугите мениджърите прогнозират те да останат без промяна през следващите три месеца.

Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, като очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава на равнището си от предходния месец (от 17,8% на 17,5%).

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние на първия фактор. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите не очакват промяна през следващите три месеца.

Според данните на статистиката бизнес климатът в строителството запазва приблизително нивото си от май (от 31,4% на 31%). По мнение на строителните предприемачи настоящата строителната активност се подобрява, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.

Най-сериозните затруднения за дейността остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, цените на материалите и конкуренцията в бранша, като спрямо предходния месец се отчита намаление на отрицателното им  въздействие. Относно продажните цени в строителството прогнозите на по-голяма част от мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
fyodorovgb
преди 1 ден
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 ден
От пролетта на 2022 година пиша,какво следва след висока инфлация ...идват високи лихви,които нашите банки подчертавам забавиха ,поради интереси и политическата мафия която си изпра парите през жилищния пазар /много строителни фирми са свързани с политици/,след което идва и стагнация и рецесия в някаква форма .Виждаме как високите ставки и инфлацията досведоха до тук ,а реално тепърва ще се разгърне това забавяне .Много хора изтеглиха кредити в огромни суми ,които не се знае как ще върнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още