IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската инфлация продължава да се забавя два дни преди изборите

През юни инфлацията отстъпва и в Испания

11:01 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени във Франция се повишиха с 2,5% през юни на годишна база, след като през предходния месец нараснаха с 2,6%. Това съобщи статистическата агенция Insee в петък.

Показателят е в унисон с очакванията на икономистите в проучване на Bloomberg.

Други публикувани днес данни сочат, че инфлацията отстъпва и в Испания. Ръстът на цените се е понижил до 3,5% от 3,8% през май, което също съответства на прогнозите на експертите.

Инфлацията във Франция и Испания отново се забави през юни. Изображение: Bloomberg Инфлацията във Франция и Испания отново се забави през юни. Изображение: Bloomberg

Макар че този месец Европейската централна банка понижи разходите по заемите, повечето централни банкери не са склонни да говорят за бъдещето движение на паричната политика на фона на повишената несигурност по отношение на всичко - от растежа на заплатите до геополитиката.

Пазарите залагат на още едно или две намаления през 2024 г. - мнение, което някои членове на Управителния съвет на ЕЦБ подкрепят. След френските и испанските данни, инвеститорите очакват данните за инфлацията в Италия по-късно днес. В понеделник ще стане ясно какъв е темпът на инфлацията в Германия, а във вторник – за цялата еврозона.

Конкретно във Франция инфлацията се забави най-вече заради спада на цените на храните и енергоносителите. Според националния ценови индекс инфлацията се е забавила дори повече, отколкото при хармонизираното отчитане, достигайки 2,1% през юни.

Разходите за живот са основен въпрос в навечерието на предсрочните избори, които започват в неделя. Проучванията сочат, че покупателната способност и цените са сред основните проблеми на гражданите, а основните партии предложиха мерки, включително по-ниски данъци върху продажбите и по-висока минимална работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още