IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания е нараснала по-бързо от очакваното през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната се е разширил с 0,7% от януари до март

10:11 | 28.06.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През първите три месеца на годината икономиката на Обединеното кралство е нараснала по-бързо, отколкото се предполагаше досега. Това оказва подкрепа на аргументите на министър-председателя Риши Сунак, според когото страната е навлязла в правилната посока след рецесията през миналата година, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е разширил с 0,7% от януари до март, съобщи в петък Националната статистическа служба. Нито един от икономистите, анкетирани от Bloomberg, не очакваше по-силно представяне.

Услугите стимулираха повишения растеж, след като повече проучвания показаха засилване на професионалните услуги и транспорта. Данните за потребителските разходи също са по-позитивни от прогнозираното.

Обединеното кралство излезе от рецесията и е напът да постигне стабилен растеж. Изображение: Bloomberg Обединеното кралство излезе от рецесията и е напът да постигне стабилен растеж. Изображение: Bloomberg

Но цялостната картина на растежа все пак остава слаба, отбелязва Ройтерс. Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие е само с 0,3% по-висок от този година по-рано.

Британската икономика изпитва затруднения след последните парламентарни избори през декември 2019 г., пандемията от Covid-19, която нанесе траен удар върху работната сила, както и от нахлуването на Русия в Украйна и търговските проблеми след Брекзит.

Икономиката на страната през първото тримесечие на 2024 г. е с 1,8% по-голяма от тази през последното тримесечие на 2019 г., като е най-слабо представящата се след Германия сред седемте най-големи развити икономики в света.

Растежът във Великобритания през първото тримесечие беше най-бързият от последното тримесечие на 2021 г. насам, а второто тримесечие също изглежда стабилно. Миналата седмица Английската централна банка изчисли, че БВП ще се разшири с 0,5% през периода април-юни.

Въпреки това централната банка очаква това да бъде възстановяване от миналогодишната слабост, а не начало на период на силен растеж, и смята, че основният темп на разширяване на икономиката е някъде около 0,25% на тримесечие.

Обединеното кралство не е отбелязвало редовен растеж от над 2% годишно отпреди световната финансова криза през 2008 г. насам.

А публикуваните днес данни идват по-малко от седмица преди новите парламентарни избори, на които според проучванията на общественото мнение лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър ще замени министър-председателя консерватор Риши Сунак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 18
zelka007
преди 1 ден
хаха ... до нефели 1 и 3 , великобританците растат с 0,7% само за първото тримесечие , а стагнираща и загиваща Европа с 1% ... :))) ... те тъй е ... а как дела в могучая ?! върви ли импорта на дизел , разрешиха ли проблема с яйцата на населението или още висят по опашки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
fyodorovgb
преди 2 дни
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Achtung
преди 2 дни
Млякото вече привършва, луничавите усетиха кога да излязат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 18
Алехандро
преди 2 дни
Ну, как ето возможно?! Трилиони долари, невидими за бг *** и пролетариат, се насочват в последните месеци към технологии от бъдещето, ще гледате с икономиките на западните държави какво ще ставаа занапред, ще гледате и с аналоговите икономики на ***, какво ще става, точно отиваме във времето на среща на блатни диваци с копия с марсианци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 дни
*Икономиката на Великобритания е нараснала по-бързо от очакваното през първото тримесечие* - Нормално, нали е вече и тя на европейската ццица - американците вече замезиха, ще има кокалчета и за бритчеда - нали е делегиран продуцент в украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още