IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Токио се ускорява заради по-високите цени на електроенергията

Цените на тока в столицата се повишиха с 10,8% спрямо предходната година

10:26 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Инфлацията в Токио се ускорява през юни благодарение на по-високите цени на електроенергията, предаде Bloomberg.

Потребителските цени, с изключение на тези на пресните храни, се повишават с 2,1% в японската столица спрямо отчетените 1,9% през май, съобщи в петък Министерството на вътрешните работи на страната. Показателят надхвърли прогнозата на икономистите за ръст от 2%.

Данните за Токио са водещ индикатор за тези на национално равнище, които се очакват през юли.

Слабата йена спомогна за растежа на цените през юни и тя остана под натиск, като в петък сутрин се търгуваше на нива около 160,60 за долар.

Инфлацията в Токио се ускорява над 2% през юни. Изображение: Bloomberg Инфлацията в Токио се ускорява над 2% през юни. Изображение: Bloomberg

Показателят, който освен пресните храни изключва и енергоносителите, се ускорява до 1,8%, обръщайки посоката след девет последователни месеца на забавяне.

Цените на електроенергията в Токио се повишиха с 10,8% спрямо предходната година, което е по-бавен темп в сравнение с май дори след като правителството започна да прекратява субсидирането на комуналните услуги. Помощите ще бъдат напълно прекратени в края на месеца.

Правителството също така повиши надбавките за възобновяема енергия с около 2,5 пъти до 3,49 йени за киловатчас от май.

Според други данни, публикувани в петък, фабричното производство в Страната на изгряващото слънце е нараснало с 2,8% през май спрямо април, надминавайки очакванията на анализаторите. Причината е, че автомобилните производители, сред които Daihatsu Motor Co., напълно възобновиха производството си след скандала със сертификатите за безопасност, който предизвика спиране на някои от заводите.

Генерално, основният показател отново се връща над целевото равнище от 2% на Японската централна банка и след като се появиха нови признаци за оздравяване на производствения сектор, данните от петък вероятно ще запазят курса на финансовата институция към нормализиране на паричната политика.

На заседанието си този месец ЯЦБ остави лихвените проценти непроменени, като същевременно заяви намерението си да намали изкупуването на облигации. Някои участници на пазара изразиха съмнение дали банката може да представи две значителни политически инициативи на едно и също заседание. Гуверньорът Казуо Уеда запази възможностите си отворени, като миналата седмица заяви в парламента, че има голяма вероятност основният лихвен процент да бъде повишен следващия месец, ако данните оправдават такова действие.

Няколко фактора обаче биха могли да окажат натиск за повишаване на цените през следващите месеци. Слабата йена може да продължи да стимулира инфлацията на разходите чрез по-скъпия внос. В началото на седмицата японската валута се понижи до ново 38-годишно дъно.

Междувременно се очаква и ускоряване на инфлация заради по-голямо търсене, тъй като се очаква правителствените отстъпки от данъка върху доходите през юни да увеличат разполагаемите доходи на някои семейства. Частното потребление напоследък показва признаци на възстановяване, като през април домакинствата увеличиха разходите си за първи път от 14 месеца насам. ЯЦБ очаква нарастващите доходи да подкрепят разходите, които да се превърнат в източник на растеж на цените, обусловен от търсенето.

Също така се очаква повишаването на заплатите допълнително да подкрепи потреблението. Годишните преговори за заплатите между основната група на синдикатите в страната и големите компании доведоха до споразумение за увеличение на възнагражденията с над 5%, което е най-високият скок от над три десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още