IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: САЩ трябва да се заловят неотложно с дълговото си бреме

Фондът счита, че увеличаващите се дефицити създават нарастващи рискове за местната и световната икономика

13:08 | 28.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) призова САЩ „неотложно“ да се заловят с проблема с нарастващото си фискално бреме, като разкритикува плановете за данъците и на двамата кандидат-президенти само няколко часа преди първия им предизборен дебат, пише Financial Times.

Фондът заяви, че прогнози в прегледа му на американската икономика по член четвърти, сочат, че съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне 140% до 2032 г., много над сегашното ниво от 120,7%.

Ръстът, наред с прогнозите за последователни фискални дефицити през идните години, ще остави дълговото бреме над предишни върхове, достигнати след Втората световна война.

„Такива високи дефицити и дълг създават нарастващ риск за САЩ и световната икономика и потенциално може да подхранят по-високи фискални разходи за финансиране и нарастващ риск за гладкото изплащане на облигации с настъпващ падеж“, отбелязва фондът в консултацията по член четвърти. „Тези хронични фискални дефицити представляват значително и трайно разминаване в политиките, което трябва спешно да бъде адресирано“, се посочва още.

МВФ отправя предупреждението, след като Бюджетната служба на Конгреса, официалният фискален регулатор в САЩ, прогнозира по-рано този месец, че дефицитът вероятно ще достигне 1,9 трлн. долара тази година, или около 7% от БВП, ръст спрямо февруарската прогноза за 1,5 трлн. долара.

Икономисти и инвеститори стават все по-притеснени, че нито американският президент Джо Байдън, нито опонентът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са готови да направят достатъчно, за да поставят под контрол ширещите се разходи.

Фондът съобщи, че и двамата кандидати трябва „внимателно да обмислят“ редица повишения на данъците, включително върху доходите на хората, печелещи под 400 хил. долара на година, на които Байдън обеща, че няма да плащат повече данъци, ако си осигури втори мандат в Белия дом.

Очаква се данъчните планове на Тръмп, които включват превръщането в постоянни на поредица от намаления на данъците, които въведе през 2017 г., да добавят между 4 трлн. и 5 трлн. долара към дефицитите на САЩ през идното десетилетие.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че силният ръст в САЩ означава, че страната има пространство да адресира фискалното си бреме.

„Има изкушение да се отлагат решения, свързани с дълга и дефицитите, за бъдещето вместо да се изплатят, когато слънцето грее и условията са добри“, заяви тя на пресконференция в четвъртък и допълни, че ролята на фонда е да бъде „гласът на разума“ по темата.

Макар Георгиева да заяви, че фондът не подкрепя митата на администрацията на Байдън върху китайските зелени технологични продукти или плановете на Тръмп за налагане на мито от 10% върху целия внос, тя призна, че има политическо основание за подобни действия.

„Десетилетията на глобализация доведоха до като цяло положителни резултати. Но има отрицателни последици за някои общности, включително тук, в САЩ, с изчезване на работни места в резултат на евтин внос от други страни“, коментира тя пред журналисти.

Георгиева допълни, че недоволството от свободната търговия сред хора в САЩ и Европа показва „истинско притеснение“, което „трябва да бъде взето сериозно“.

Георгиева коментира още, че Федералният резерв не трябва да понижава лихвите поне до края на тази година. САЩ са единствената икономика от Г-20, която отчита растеж над нивата преди пандемията и „силният“ ръст показва, че рисковете от ускоряване на инфлацията се запазват, счита фондът.

Фед поддържа основния си лихвен процент в диапазона 5,25-5,50% от юли 2023 г., припомня CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още