IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за бизнес оборудване в САЩ отбелязват най-големия си спад през тази година

Стойността на поръчките за основни капиталови стоки е спадналa с 0,6% през миналия месец

17:06 | 27.06.24 г.
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Поръчките за бизнес оборудване, направени в заводите в САЩ, неочаквано са намалели през май, което показва, че фирмите остават предпазливи по отношение на инвестициите в условията на по-високи лихвени проценти и по-слабо търсене, пише Bloomberg.

Стойността на поръчките за основни капиталови стоки, които са косвен показател за инвестициите в оборудване, с изключение на самолети и военна техника, е спадналa с 0,6% през миналия месец. Това е най-големият спад през тази година, сочат данните на Министерството на търговията от четвъртък. Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

Поръчките за всички стоки с дълготрайна употреба - изделия, предназначени да издържат поне три години – са нараснали с 0,1%, подкрепени от поръчките за военни самолети. Прогнозата в анкета на Bloomberg, проведена сред икономисти, предвиждаше спад от 0,5 на сто.

С изключение на транспортното оборудване, поръчките са се понижили с 0,1%.

Въпреки че много предприятия все още са решени да правят дългосрочни инвестиции, високите разходи по заемите и опасенията за търсенето карат много от тях да успокоят плановете си за разширяване. Това предполага, че фабричното производство може да се бори за по-ускорена динамика през следващите месеци.

Същевременно местните производители са изправени и пред предизвикателството на по-силния щатски долар, който рискува да потисне експортното търсене. Тази година зелената валута поскъпна поради очакванията, че Федералният резерв ще запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Доставките на основни капиталови стоки - показател, който се използва за изчисляване на инвестициите в оборудване в правителствения доклад за брутния вътрешен продукт - са намалели с 0,5% или най-много от три месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още