IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: България ще има реални шансове за еврозоната с подкрепата на МФ и БНБ

Последните смели политики за конкурентоспособността в държавата са направени преди 20 години, посочи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията

11:32 | 27.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България ще има реални шансове да се присъедини към еврозоната, когато българското правителство, в лицето на Министерство на финансите и БНБ, заяви ясно желание и подкрепа. Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Руслан Стефанов – програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

„След като докладите за конвергенция излязоха от тях стана ясно, макар и очаквано, че България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната. Заради нестабилната политическа картинка в страната, България не успя да покаже нужното желание за изпълняване на инфлационния критерий. Това се явява като ярко отражение на конкурентоспособността на страната“, коментира той.

Икономистът припомни, че през 2009 година страната ни се намира на 38-мо място в класацията на Института за развитие на мениджмънта (IMD), но след това конкурентоспособността се влошава рязко. Руслан Стефанов посочи, че тези показатели са относителни. Възможно е едновременно да има ръст на доходите и в същото време да изоставаме по конкурентоспособност.

„Липсата на целенасочена, национална, осъзната политика за конкурентоспособност, за иновации, наука и технология е отчайваща“, смята той. И добави, че последните смели политики за конкурентоспособността в държавата ни са направени преди 20 години, що се отнася до иновациите в икономиката ни и липсват стратегии за успешното им внедряване.

Стефанов отбеляза, че през миналата година България влезе и в сивия списък на международна организация, която следи изпирането на пари, защото технологиите в мрежите и законите в нашата страна са стари и неактуални.

„Бизнесът е голямата ни надежда. Реформата на предишното ни правителство за вдигане на дохода оказва своето влияние“, отбеляза той и дори допусна, че е възможно някой ден да задминем и Гърция, поради липсата на такива големи дългове от наша страна.

Въпреки това той предупреди, че българските правителства не създават условия за развитие на икономиката и не преценяват къде страната ни може да използва мрежите, където има добавена стойност.

Според икономиста Европа притежава доста несъвършенства, когато стане дума за прилагане на законите, затова настоява България да защитава своите политически интереси, а те са свързани с влизането на страната ни в еврозоната. „България отдавна е готова. Като страна с валутен съвет ние носим всички позитиви и негативи в това да сме част от еврозоната“, е мнението на Стефанов.

Защо България остава последната страна без законодателство за офшорна ВЕИ електроенергия? Кога ще има агенция за иновации? Къде са перспективните сектори и защо не си „говорят“ IT секторът и отбранителната индустрия? Ще успее ли в крайна сметка България да влезе в еврозоната? Ще стане ли държавата ни конкурентоспособна? Намалява ли темпът на производителност на Европа? Какви ще са амбициите на новата Европейска комисия за развитие на вътрешния пазар на Европа?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още