IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията в света достигнаха 1,5 трлн. долара през полугодието

Ръстът на големите сделки компенсира спадащия брой на придобиванията

10:33 | 27.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Сделките по сливане и придобиване в света са достигнали 1,5 трлн. долара през първото полугодие на 2024 г., след като ръстът на придобиванията в САЩ и увеличаването на мегасливанията компенсираха спадащия брой на придобиванията, пише Financial Times.

Стойността на постигнатите сделки е нараснала с 22% спрямо година по-рано, сочат данни в средата на годината, публикувани от London Stock Exchange Group. Те се дължат на увеличаването със 70% на големите сделки на стойност над 10 млрд. долара.

Но общият брой на сделките е намалял с 25% до четиригодишно дъно, а придобиванията на стойност 500 млн. долара или по-малко – малките придобивания, които съставляват гръбнака на пазара на сделки, са спаднали с 13 на сто от гледна точка на стойност.

„Тази година сливанията и придобиванията се представят много по-добре от миналата година“, коментира Ану Айенгар, глобален ръководител на сливанията и придобиванията в JPMorgan. „Но това е ниска летва, тъй като миналата година беше тежка“.

Колебливото възстановяване се случва, след като дейността по сливания и придобивания спадна до 10-годишно дъно през 2023 г. с повишаването на лихвените проценти спрямо ултраниските им нива, които предизвикаха бум на сделките по време на пандемията. То обаче остава крехко.

„Има притеснения за потребителите, за избори, лихвите не намаляват толкова бързо, колкото се надяваха хората. Всичко това води до по-голяма несигурност“, коментира високопоставен европейски банкер.

САЩ са били двигател на дейността през първото полугодие на тази година, като стойността на сделките е нараснала с 43% до 796 млрд. долара, над половината от общия обем в света и най-големия дял на страната от глобалния пазар от 2019 г. насам.

Сделките в Европа са нараснали с 43% от гледна точка на стойност, а тези в Азиатско-Тихоокеанския регион са намалели с 21 на сто.

Сред най-големите сделки през второто тримесечие е офертата за закупуване от американския петролен и газов производител ConocoPhillips на по-малкия му конкурент Marathon Oil за 22,5 млрд. долара, поредното от серията сливания в Пермския басейн, която започна с придобиването от ExxonMobil на конкурента Hess.

В същото време Националната петролна компания на Абу Даби се доближава до споразумение за 14,4 млрд. долара за придобиването на германската химическа компания Covestro, след като повиши офертата си този месец.

Сделките в енергийния сектор са нараснали с 27% тази година до 254 млрд. долара, сочи докладът. Това е най-силният сектор в това отношение след технологиите.

Но ръстът на големите сделки не е достатъчен, за да съживи напълно сливанията и придобиванията от замръзването след Covid-19, като обемите от сделки през трите месеца до края на юни са напът да останат под прага от 1 трлн. долара за осмо поредно тримесечие.

Макар че сделките в средния сегмент на пазара са продължили с по-бавен темп, финансовите услуги са се оказали светъл лъч за сделките, като обемите в сектора са нагоре с 60% спрямо същия период на миналата година, подкрепени от споразумението на Capital One през февруари да придобие конкурента си Discover Financial за 35,3 млрд. долара.

Инвестиционни банкери и адвокати, които са били консултанти по сделки, казват, че големите компании все повече са склонни да се насочват към потенциални цели сега, когато макроикономическата среда е започнала да се стабилизира и те стават все по-нетърпеливи да продължат дългосрочните си планове.

Не всички оферти бяха успешни – предложението на австралийската минна компания BHP да придобие Anglo American за сумата от 39 млрд. паунда например се провали през май след трескави шестседмични усилия.

Сливанията и придобиванията, подкрепени от компании за частни капиталови инвестиции, фокус на вниманието на компаниите, са нараснали с 40% през първото полугодие на тази година, тъй като инвеститорите имат рекорден брой активи, които трябва да продадат, за да генерират възвръщаемост за поддръжниците си.

Големите банки като Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley са увеличили дела си в общия обем на хонорарите за консултантска дейност по сливания и придобивания до около 35%, въпреки че той остава малко под нивото на бутикови банки начело със Centerview Partners в Ню Йорк.

Goldman Sachs е била основният финансов консултант по сливанията през първото полугодие на тази година с водеща позиция в САЩ и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още