IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори американците с високи доходи се тревожат дали ще успеят да свържат двата края

14% от хората с годишен доход от 150 хил. долара или повече са изтеглили преждевременно пари от спестяванията си за пенсия

21:00 | 26.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Свързването на двата края през идващата година е нарастващо притеснение за потребителите в САЩ, включително за някои от тези, които печелят 100 хил. долара или повече на година, показва допитване на Федералния резерв във Филаделфия, цитирано от Bloomberg.

Над една трета от потребителите, участвали в допитването, са много притеснени дали ще успеят да свържат двата края през идните шест месеца спрямо 28,7% година по-рано. Делът на хората, които изразяват притеснение за следващите седем до 12 месеца също е нараснал.

Сред анкетираните, които са успели да платят изцяло сметките си през април, над една четвърт са заявили, че са притеснени за следващите шест месеца, ръст спрямо една пета година по-рано. Хората с по-високи доходи е най-вероятно сред групите по доходи да бъдат в тази категория. Около 30% от хората, които печелят най-малко 150 хил. долара, са изразили притеснение за финансите си през идните шест месеца.

Как американските потребители са се справили с финансовия натиск през последните 12 месеца? Таблица: Bloomberg LP Как американските потребители са се справили с финансовия натиск през последните 12 месеца? Таблица: Bloomberg LP

Над две трети от анкетираните са предприели някои действия, за да се справят с нарасналия финансов натиск през миналата година, като намаляване на разходите, пропускане на месечни сметки или намиране на допълнителна работа. Над 14% от хората, печелещи 150 хил. долара или повече на година, са заявили, че са изтеглили преждевременно пари от спестяванията си за пенсия.

Повсеместно повишаване на натиска. Таблица: Bloomberg LP Повсеместно повишаване на натиска. Таблица: Bloomberg LP

Делът на хората, които вече имат проблеми със сметките си, също нараства, сочи допитването сред 5000 американски потребители, проведено от Фед във Филаделфия от 22 март до 6 април.

На въпрос за възможностите им да покриват разходите си 22,5% от анкетираните са посочили, че не са могли да платят някои или всичките си сметки през април. Това е ръст с 2,7 процентни пункта спрямо година по-рано. Сред по-заможните купувачи делът на тези, които изпитват затруднения, е нараснал над два пъти от 3,4% на 6,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 дни
пак пропаганджа и ватнишккки глууупости!... :D:D може би статията обследва тия дето живеят в манхатън, където 150К е малко... и в Канзас ли е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още