IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Петкова: Най-подходящо е приемане на еврото в началото, а не в средата на годината

Промяна на валутата от средата на годината би затруднила изключително много бизнеса, каза служебният министър на финансите

15:38 | 26.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

От практическа гледна точка е най-подходящо приемането на България в еврозоната на дата от началото на годината. Това каза пред журналисти след заседанието на Министерския съвет служебният министър на финансите Людмила Петкова, с което намекна, че новата цел за присъединяване на страната към общата европейска валута е в началото на 2026 г.

Петкова отбеляза, че промяна на валутата от средата на годината би затруднила изключително много бизнеса заради изготвянето на финансови отчети, декларации и документи.

„За България е важно решението на Съвета на ЕС –  да знаем кога влизаме в еврозоната“, каза министърът.

Тя определи докладите на ЕК и ЕЦБ, в които се посочва, че България не е готова за приемане на единната европейска валута, като „значително положителни“. Петкова отбелязва, че страната изпълнява три от четирите критерия. Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен критерият за инфлация, допълни министърът.

След постигането на необходимата стойност България ще поиска от ЕК и ЕЦБ извънредни доклади и ако всички критерии са изпълнени, след това се преминава към приемане на решение на Съвета за дата за присъединяване към еврозоната.

Попитана за конкретни срокове и възможни дати за присъединяване, Петкова заяви, че след покриване на критерия е необходимо технологично време за изготвяне на конвергентните доклади, а после трябва да бъде изготвено и одобрено решението на Съвета.

Трябва да остане и достатъчно време, за да може обществото, бизнесът и банките да се подготвят за приемането на единната европейска валута, каза още финансовият министър.

„Ако докладът излезе март или април, остават само 2-3 месеца до 1 юли, което е недостатъчно, за да се подготви страната за плавно приемане на еврото“, заяви Петкова.

Министърът на финансите коментира и Закона за приемане на еврото, който беше обсъден на днешното правителствено заседание и предстои да влезе в дневния ред на парламента.

Петкова посочи, че той не е бил придвижен преди изборите, защото ако е бил внесен, но неприет от 49-ото НС, е щял да бъде архивиран. За обсъждането му отново е щяло да бъде необходимо внасяне от Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още