IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата програма на Тръмп е опасна за САЩ и света, според нобелови лауреати

Общо 16 титулувани икономисти са подписали писмо, в което посочват, че плановете на Тръмп отново ще предизвикат ръст на инфлацията

17:12 | 26.06.24 г. 2
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Шестнадесет икономисти, носители на Нобелова награда, са подписали писмо, в което предупреждават, че икономиката на САЩ и световната икономика ще пострадат, ако републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп спечели президентските избори в страната през ноември.

В писмото, цитирано от Ройтерс, се посочва, че икономическата програма на президента на САЩ Джо Байдън, който е демократ, е „значително по-добра“ от тази на Тръмп.

Според експертите икономическите планове на Тръмп отново ще предизвикат ръст на инфлацията, отчасти поради обещанието му да наложи по-строги мита върху китайския внос. Те посочват, че това ще повиши цените на много стоки, купувани от потребителите в САЩ.

„Въпреки че всеки от нас има различни възгледи относно подробностите на различните икономически политики, всички сме съгласни, че икономическата програма на Джо Байдън е значително по-добра от тази на Доналд Тръмп“, посочват икономистите в писмото си.

„Смятаме, че вторият мандат на Тръмп би имал отрицателно въздействие върху икономическото положение на САЩ в света и дестабилизиращ ефект върху вътрешната икономика на САЩ“, допълва се в писмото.

То е подписано от видни икономисти, включително Джоузеф Стиглиц, който спечели Нобелова награда за икономика през 2001 г., и сър Ангъс Дийтън, лауреат на Нобелова награда за икономика през 2015 г.

Байдън и Тръмп са в близка изборна надпревара. Вотът на 5 ноември ще се реши от гласоподаватели в няколко щати, където двамата имат близки резултати.

Докато общата инфлация се забави през последните две години, много потребители в САЩ все още не са доволни от цените, които плащат за храна, газ и други стоки, според проучвания на общественото мнение.

Тръмп обеща да наложи мита върху чуждестранния внос и до най-малко 60% върху китайските стоки, внасяни в САЩ. Според икономистите тази цена ще се прехвърли на американските потребители под формата на скок на цените.

Много американци са загрижени за инфлацията, която спадна от достигнатите върхове, но е още значително над целта на централната банка и се задържа устойчива. „Съществува основателно притеснение, че Доналд Тръмп ще разпали отново тази инфлация със своите фискално безотговорни бюджети“, пише в писмото на икономистите.

От кампанията на Тръмп не са отговорили на искането за коментар от страна на Ройтерс. Джеймс Сингър, говорител на кампанията на Байдън, определя икономическата програма на Тръмп като „опасна“.

Икономиката на САЩ ще бъде основна тема в първия президентски дебат между Байдън и Тръмп, който ще се състои в четвъртък. Тръмп обвинява Байдън за високите цени и инфлацията, докато Байдън твърди, че търговската политика на Тръмп, включително митата, ще повиши инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 1 ден
Сащ се нуждаят от деварвация на долара и то голяма, трябва да се откажат от данъците които се събират за издръжка на държавата. С тези високи данъци те не могат да обърнат потока на инвестициите към собствената си икономика, а това е от което имат нужда най много. Какви нобелови лауреати искат да изгасят икономическия двигател - инфлацията. Обратното - те имат нужда от прогамирана, зададена по дефолт годишна инфлация чрез математически модел равна на средно претеглената историческа стойност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 3 дни
Това от Onion ли го копи пейстахте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още