IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се забавя заради предстоящия вот във Франция

Съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global спада до 50,8 пункта през юни

12:14 | 21.06.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Възстановяването на бизнес активността в частния сектор на еврозоната неочаквано губи инерция, тъй като притесненията от резултатите на предсрочните избори във Франция натежават върху компаниите. Производството в региона пък отбеляза най-лошия си месец за годината досега, предава Bloomberg.

Съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global спада до 50,8 пункта през юни. Макар че това е четвърти пореден месец над прага от 50 пункта, който сигнализира за растеж, анкетираните от Bloomberg анализатори прогнозираха повишение до 52,5 пункта.

Икономиката на валутния съюз продължава да е в начален етап на възстановяване от леката рецесия от миналата година. Въпреки че през първото тримесечие растежът надхвърли очакванията, последните данни показват, че инерцията може би намалява. Нещо повече, изненадващото решение на френския президент Еманюел Макрон да разпусне правителството и да свика предсрочни избори доведе до перспективата за радикална промяна в правителството на втората по големина икономика в региона.

Ключово предизвикателство е производството, като данните на S&P разбиват надеждите, че заводите, които изпитват затруднения, се изправят на крака. Германската промишленост продължава да бъде слабо място, като спадът там изтрива част от подобрението през май. Подобна тенденция се наблюдава и във Франция, макар че тя не се представя толкова слабо.

Единствената подкрепа засега идва от по-ниските разходи по заемите. Европейската централна банка започна да понижава лихвите от рекордните нива този месец и би трябвало да направи по-нататъшни намаления, ако инфлацията се забави още повече към целевата си стойност.

Тъй като ръстът на заплатите на служителите в еврозоната все още е висок, инвеститорите очакват само още едно намаление с четвърт пункт през тази година, с което депозитната лихва ще достигне 3,5%. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че растежът на потребителските цени няма да се върне плавно към 2%.

Данните за PMI се следят отблизо от трейдърите, тъй като са добри в разкриването на тенденции и повратни точки в икономиката. В петък ще бъдат публикувани и индексите за мениджърите по поръчките за Обединеното кралство и САЩ, като се очаква и двата показателя да останат значително над 50 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още