IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността във Франция отслабва на фона на предстоящите избори

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global спадна от 48,9 пункта на 48,2 пункта

13:48 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността в частния сектор във Франция неочаквано се забавя през юни, тъй като бизнесът се опасява от нарастващия шанс за радикална промяна на правителството след предстоящите предсрочни избори, предаде Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global спадна от 48,9 пункта на 48,2 пункта - още повече под прага от 50 пункта, който разделя свиването от растежа. Анализаторите в анкета на Bloomberg очакваха леко подобрение до 49,4 пункта.

След като се сблъска със съкрушителна загуба на европейските избори този месец, френският президент Еманюел Макрон разпусна правителството на страната и свика предсрочен парламентарен вот. Това стресна инвеститорите и предизвика дни на пазарни сътресения.

Свиването на частния сектор във Франция се задълбочи през този месец. Изображение: Bloomberg Свиването на частния сектор във Франция се задълбочи през този месец. Изображение: Bloomberg

"Несигурността от предстоящите избори кара френския бизнес да се бави и да се страхува от по-трудни времена", смята Норман Либке, икономист в Хамбургската търговска банка.

Забавянето на активността се дължи главно на производствения сектор, докато услугите остават повече или по-малко стабилни. И двата сектора обаче останаха на територията на свиването.

Въпреки това според Либке брутният вътрешен продукт на Франция би трябвало да нарасне с 0,1% през това тримесечие. "За третото и четвъртото тримесечие очакваме ръст на БВП заради Олимпийските игри, които ще се проведат през юли и август във Франция", каза той.

По-ниските разходи за заемите в еврозоната вече стимулират икономиката, посочи още Норман Либке. Очаква се Европейската централна банка вероятно да предприеме поне още едно намаление на депозитната си лихва през тази година, като това ще зависи от напредъка на инфлацията към целевото равнище от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още