IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институтът Ifo повиши оценките си за германската икономика

Очаква се Германия да натрупа известна инерция във възстановяването си с течение на годината

13:11 | 20.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Thomas Lohnes/Getty Images
Снимка: Thomas Lohnes/Getty Images

Германският институт Ifo леко повиши прогнозата си за икономическия растеж на най-голямата икономика в Европа за 2024 г., позовавайки се на по-силната покупателна сила на потребителите, възстановяването на световната търговия на стоки и индустриалното производство през второто полугодие, съобщава Ройтерс.

Ifo повиши прогнозата си за растежа до 0,4% спрямо 0,2% през март, което до голяма степен съответства на пролетната прогноза на германското правителство за ръст от 0,3%.

„Заражда се нова надежда“, коментира икономистът на Ifo Тимо Волмершаусер. „Германската икономика си проправя бавно път извън кризата. Втората половина на 2024 г. трябва да бъде значително по-добра от първата“, коментира той.

Очаква се Германия, която се представи най-слабо сред големите икономики в еврозоната миналата година, да натрупа известна инерция във възстановяването си с течение на годината, като прогнозите за инфлацията са тя да се забави, а за номиналното заплащане – да нарасне.

„С напредването на годината покупателната сила на частните домакинства трябва да продължат да трупат сила и цялостното икономическо възстановяване трябва да се ускори, докато потребителската икономика се нормализира“, коментира Волмершаусер.

Световната търговия на стоки и глобалното индустриално производство трябва да продължат да се възстановяват от второто полугодие, подкрепени от постепенно увеличаване на инвестициите, докато паричната политика в индустриализираните държави върви към разхлабване, добавя Ifo.

Институтът запази прогнозата си за икономически растеж от 1,5% през 2025 г., а очакванията за инфлацията са тя да се забави до 2,2% тази година спрямо 5,9% през миналата и до 1,7% през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още