IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на предпоследно място в ЕС по индивидуално потребление

Единствената страна членка с по-ниска стойност на фактическо индивидуално потребление е Унгария

13:40 | 19.06.24 г. 4
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

България е на последно място по брутен вътрешен продукт на глава от населението в Европейския съюз (ЕС) и на предпоследно място по фактическо индивидуално потребление (ФИП), изразено в стандарти на покупателната способност, показват данни на Евростат за 2023 г.

ФИП включва всички стоки и услуги, които домакинствата използват, независимо дали са закупени и платени директно от тях, от правителството или от организации с нестопанска цел. То може да се разглежда като знак за материалното благосъстояние на домакинствата.

По този показател ситуацията в страните от ЕС варира значително между различните държави членки, като в 10 от тях отчитат нива на ФИП на глава от населението над средноевропейското.

Най-висока е стойността на показателя в Люксембург (38% над средноевропейското), Австралия и Нидерландия (17% над средноевропейското и за двете), а най-ниска – в Унгария (30% под средното за ЕС), България (27% под средното за ЕС), Словакия и Латвия (и двете – с 25% под средното за ЕС).

Данни за фактическо индивидуално потребление (синьо) и БВП на глава от населението (жълто), източник: Евростат Данни за фактическо индивидуално потребление (синьо) и БВП на глава от населението (жълто), източник: Евростат

По отношение на брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението отново има големи разлики между държавите от ЕС. По този показател в 11 страни членки се наблюдават нива над средното за ЕС, като най-висока е стойността му в Люксембург (139% над средноевропейското), Ирландия (111%) и Нидерландия (30%). На дъното на класацията е България (36 под средноевропейското), следвана от Гърция (33%) и Латвия (29%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 айде бе... що се покри като почерпен пееерас и не отговаряш? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 на последно е руския слуга, глууупако! :D:D Къде бяха Унгария преди орбан, къде се свлякоха.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
willyt468
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 седмица
*България е на предпоследно място в ЕС по индивидуално потребление* - Няма страшно - тази година ще стане на последно. И си го заслужи на изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още