IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Италия ще бъдат скастрени от ЕС заради бюджетните си дефицити

Европейската комисия ще обяви в сряда кои страни ще бъдат порицани заради фискалното си състояние

11:33 | 19.06.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция и Италия ще бъдат сред седемте държави, срещу които ще бъдат стартирани наказателни процедури от Европейския съюз заради техните прекомерни дефицити миналата година, съобщава за Bloomberg източник, запознат с въпроса.

Европейската комисия ще обяви в сряда кои страни ще бъдат порицани, става ясно още от думите на източника, пожелал анонимност. Испания и три други страни, чийто дефицит надхвърля 3% през 2023 г., не са в списъка.

Правилата на ЕС включват строги мерки за страни с дълг, равняващ се на над 60% от брутния вътрешен продукт, и бюджетен дефицит от над 3% от БВП.

Дефицитът на Франция беше 5,5% миналата година, а дългът беше около 111% от БВП. В Италия дефицитът за 2023 г. бе в размер на 7,4% - най-големият в ЕС, въпреки че това е спад спрямо предходната 2022 г., съобщи агенция ANSA по данни на Евростат. В същото време съотношението дълг/БВП е било 88,6%.

11 страни от ЕС имат дефицит, който надминава зададения праг от 3%. Графика: Bloomberg LP 11 страни от ЕС имат дефицит, който надминава зададения праг от 3%. Графика: Bloomberg LP

Италия и Полша вече заявиха, че очакват да бъдат предупредени за нарушаване на правилата на ЕС.

През последните години имаше въведени изключения от фискалните правила на блока за състоянието на страните заради коронавирусната пандемия и последвалата я енергийна криза.

За Франция новината идва в лош момент, след като президентът Еманюел Макрон миналата седмица свика предсрочни избори – ход, който изплаши пазарите, тъй като потенциално отваря вратите към крайнодясно правителство или фрагментиран парламент, който може да срещне трудности с приемането на икономически и фискални закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
MarkoVanBasten
преди 1 седмица
Това е виц някакъв. Ще си го преместят от единия крачол в другия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
willyt468
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
corner
преди 1 седмица
едно не мога да разбера - страна неотговаряща на критериите не може да влезе в ЕЗ , но после може да ги нарушава без съществени последствия - не е ли разменната монета недопущането до ЕЗ ...... и изобщо има ли някой там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 седмица
*Франция и Италия ще бъдат сред седемте държави, срещу които ще бъдат стартирани наказателни процедури от Европейския съюз заради техните прекомерни дефицити* - Чакаме с интерес, кога ЕС ще стартира наказателни процедури срещу себе си заради затъването на подведомствените му членове? Или ЕС не може да има дефицити? Хитро - огромна власт и никакви отговорности! Нашето си е мое, общото си е наше - така и 100 години се живее като европейски комисар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още