IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания стигна 2% за първи път от близо три години

В края на 2022 г. инфлацията в страната се ускори до 11%

09:46 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Великобритания се понижи до целевата стойност на Английската централна банка (АЦБ) за първи път от почти три години, подкрепяйки намеренията за намаляване на основните лихви по-късно тази година, предаде Bloomberg.

През май индексът на потребителските цени е нараснал с 2% на годишна база, което е спад спрямо отчетените през април 2,3%, съобщи в сряда Националната статистическа служба. Резултатът е в унисон с очакванията на икономистите.

Данните отбелязват дългоочакваната нужда от глътка спокойствие след рязкото свиване на разходите за живот. В края на 2022 г. инфлацията в страната се ускори до 11%, след като войната в Украйна и краят на ограниченията срещу Covid-19 доведоха до спираловидно покачване на цените.

Малко вероятно е тези данни да се окажат в подкрепа на консерваторите и премиера Риши Сунак, които се насочват към поражение на парламентарните избори на 4 юли, или пък да убедят Английската централна банка да се насочи към незабавно намаляване на лихвите.

Рязкото покачване на цените и миналогодишната рецесия почерниха репутацията на консерваторите по отношение на икономическата политика. Централната банка все още е нащрек за признаци, че инфлацията ще се задържи, и следи заплатите и ценообразуването в сектора на услугите, преди да предприеме действия.

Инвеститорите и икономистите очакват управителят на АЦБ Андрю Бейли и колегите му да оставят основния лихвен процент на 16-годишния връх от 5,25% в четвъртък, когато ще се състои следващото заседание на финансовата институция. Определящите лихвения процент централни банкери се въздържат от публични коментари по време на предизборната кампания, но преди това изразиха загриженост относно показателите за базисната инфлация.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват АЦБ да извърши първото от двете намаления на разходите по заемите за тази година през август. Трейдърите са по-скептични и очакват облекчение на паричната политика едва през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още