IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието на германските инвеститори се повишава по-малко от очакваното

Показателят за очакванията на института ZEW нараства едва до 47,5 пункта през юни

13:40 | 18.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието на инвеститорите в германската икономика се повишава по-малко от очакваното, което поражда съмнения относно възстановяването на страната, пише Bloomberg.

Показателят за очакванията на института ZEW нараства до 47,5 пункта през юни от 47,1 пункта през май. Въпреки че това е 11-ото месечно увеличение поред, то не достига прогнозираните 50 пункта в проучване на Bloomberg сред икономисти. Измерителят на текущите условия леко се понижава, като се противопоставя на прогнозирания ръст.

След две години на почти пълна стагнация най-голямата европейска икономика се разшири повече от очакваното в началото на 2024 г. и се предвижда да продължи постепенно да се разширява. Но все още има много несигурност, а производственият сектор се оказа слабо място.

Доверието на инвеститорите в Германия почти не се повишава през юни. Изображение: Bloomberg Доверието на инвеститорите в Германия почти не се повишава през юни. Изображение: Bloomberg

Германската централна банка прогнозира, че икономиката на страната бавно ще набере инерция през 2024 г., последвана от по-силен растеж през следващите години. Реалният брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 0,3% през тази година, като растежът ще се ускори до 1,1% през 2025 г. и 1,4% през 2026 г. 

Все пак някои икономисти виждат признаци, че умереното възстановяване вече е към своя край и че предстои нова фаза на стагнация. Данните за промишлеността разочароваха през април, показвайки слабо начало на второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още