IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорета Местър: Фед трябва да обяснява на обществеността по-ясно своите решения

Тя предложи преразглеждане на формата на тримесечните прогнози на Фед, за да се свържат перспективите за лихвите на колегите ѝ с техните прогнози за инфлацията, растежа и безработицата

19:10 | 17.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ промени начина, по който комуникира с обществеността през последните десетилетия, и Лорета Местър е една от централните фигури тук. Тя е присъствала на повече от 200 срещи на централната банка, първо като второстепенен служител, а от 2014 г. насам като един от централните банкери.

Сега, в навечерието на пенсионирането си, управителят на Фед в Кливлънд казва, че регулаторът може да се справи още по-добре.

Местър, която трябва да се оттегли в края на месеца след четири десетилетия в централната банка, каза пред Bloomberg, че нейните колеги могат да помогнат на обществеността да разбере по-добре техния подход към създаването на политики, като говорят повече за това, което биха направили в ако техните прогнози не се оправдаят.

„Винаги съм била привърженик на това да се опитваме да обясним обосновката на нашите политически решения, което означава: „Добре, ето как разчитаме текущите данни, ето накъде мислим, че върви икономиката“, казва Местър в интервю от 14 юни. „Въпреки това съществуват рискове около това и може да има други сценарии за това накъде върви икономиката и това означава за политика X, Y, Z“.

Подпомагането на обществеността да разбере как централните банкери биха реагирали на различни икономически резултати е от основно значение за управлението на очакванията и минимизиране на нестабилността по време на несигурност, посочва Местър. Това може да е особено важно сега, когато Фед се подготвя да започне да намалява основната си лихва по федералните фондове, след като миналата година я повиши до най-високото ѝ ниво за последните две десетилетия.

Местър очерта комуникационна стратегия в тази насока през последните години, включително в реч миналия месец, в която тя препоръча по-дълги изявления след заседанията на централната банка.

„Въпреки че е добре да бъдете кратки, по-ограниченият брой думи прави обмислянето на всякакви промени особено предизвикателство за централните банкери, тъй като всяка дума се разглежда внимателно от пазарите“, подчертава тя.

Местър също така предложи преразглеждане на формата на внимателно наблюдаваните тримесечни прогнози на Фед, за да се свържат перспективите за лихвените проценти на отделните представители на Комисията по отворения пазар с техните прогнози за инфлацията, растежа и безработицата.

Местър си изгради репутация през годините на един от най-откровените представители на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още