IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: България е в политическо безвремие, пропуска икономически ползи

От какво правителство има необходимост страната ни, коментират експерти в анкета на BloombergTV Bulgaria

18:53 | 17.06.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България се проведоха поредните избори. През последните три години няма правителство, което да се е задържало дори за година. В тази връзка Bloomberg TV Bulgaria пита петима експерти "До какво води тази нестабилност в българската икономика?".

Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика:

"На този етап всички основни показатели, които наблюдаваме, сочат, че българската икономика се представя доста добре въпреки политическата нестабилност. Ръстът на БВП е чувствително по-висок от този, който прогнозираха големите агенции, въпреки забавянето през 2020 г. Виждаме възстановяване на износа и посока на възстановяване в индустриалното производство. Не виждаме кой знае какви въздействия от политиката върху икономическото развитие.

Пазарът на труда стои доста добре въпреки лекото забавяне на заетостта през първото тримесечие на 2024 г. По-скоро тук говорим за пропуснати ползи, тъй като липсата на стабилно мнозинство и правителство означава, че големите реформи, който бяха започнати по време на предишното правителство, ще бъдат забавени, ако не бъдат и напълно изоставени.

Големият риск е средносрочен, тъй като политическата нестабилност поставя в доста сериозен риск преследването на големите макроцели, които в момента са две – пълноправно влизане в Шенген и прием в еврозоната, като липсата на стабилно правителство най-вероятно ще означава, че дори и да изпълняваме критериите, най-вероятно нашите европейски партньори ще изчакат в София да има стабилен кабинет, който да управлява известно време, с ясна евроатлантическа насоченост, и най-вероятно чак тогава ще се мисли за приемане в еврозоната".

Добромир Иванов, изпълнителен директор на Besco:

"Политическата нестабилност и постоянното ходене на избори се превърнаха в нещо очаквано и нормално в последните няколко години. Сега от тук нататък е важно какво се случва напред. Определено очакването от страна на бизнеса е да има правителство, каквото и да е то, и не само да го има самоцелно, защото правителство, което е само за няколко месеца с кратки хоризонти – не е това, което може да помогне на страната, икономиката или бизнеса ни. Това, което трябва, са хора, ориентирани към това да свършат много работа, която се е натрупала. В края на предния парламент имаше много важни проекти, които не бяха гласувани, тъй като се разпадна мнозинството. Вярваме, че каквото и правителство да има, за да може то да е легитимно, трябва да покаже от началото, че може да върши полезна работа.

Има много неща, които могат да се направят. Например да се даде възможност за финансовата година компаниите да си избират кога да започва и кога да завършва свободно, защото България е единствената държава в ЕС, която не дава това право на компаниите, а това е проблем за много от международните компании.

Това, че сме част от списъка, свързан с прането на пари, е огромен проблем, много международни инвеститори не искат да инвестират, защото сме в този списък. Това трябва спешно да се приоритизира и да се извършат всички промени, които трябва да се направят, за да бъдем извадени от този списък".

Михаил Димитров, финансов анализатор в Първа финансова брокерска къща (ПФБК):

„На фона на политическата нестабилност в последните няколко години българската икономика се представя относително добре. Въпреки това чуждестранните инвестиции продължават да заобикалят страната ни, разбира се, като изключим реинвестирането на печалбата на вече установени чужди дружества.

Един от основните фактори за чуждестранни инвестиции е прогнозируемостта и едно стабилно управление би могло да направи много в тази посока. Само по себе си обаче то не е достатъчен фактор за добро икономическо развитие. За да подпомага икономическото развитие, едно стабилно управление трябва да се ангажира с реформи и с прекратяване на политиката на раздути бюджетни дефицити и популистки харчове. Важен е и твърд ангажимент по отношение на запазване на плоската данъчна система, която е едно от основните конкурентни предимства на нашата икономика спрямо останалите европейски държави".

Останалите коментари на Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg, и Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал в България, може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още