IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия съживява проекта с Rio Tinto за експлоатация на една от най-големите литиеви мини в света

Експлоатацията на мината "Ядар" ще подкрепи електромобилната индустрия в Европа

14:00 | 16.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сърбия се готви да даде разрешение на Rio Tinto да разработи най-голямата литиева мина в Европа две години след като Белград спря проекта. Решението открива пътя към значителна подкрепа за електромобилната индустрия на Стария континент, пише Financial Times.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че „нови гаранции“ от англо-австралийската минна компания и ЕС изглежда ще отговорят на притесненията на Сърбия за това дали ще бъдат изпълнени необходимите екологични стандарти в мината „Ядар“ в западната част на страната.

В интервю за FT Вучич изрази увереност, че ще си осигури и нужните ангажименти от ръководителите на ЕС за свързани инвестиции в Сърбия като производство на батерии и на електромобили.

След като исканията му за „цялата верига на стойност и за съвършени екологични защити“ бъдат удовлетворени, Вучич очаква бизнес и политическите ръководители да отидат в Белград следващия месец за официално обявяване на проекта.

„Ако изпълним всичко, [мината] може да бъде отворена през 2028 г.“, счита Вучич и допълни, че според прогнозите добивът от нея ще достигне 58 хил. тона литий на година, „достатъчни за 17% от производството на електромобили в Европа, близо 1,1 млн. коли“.

„Наистина смятам, че това може да донесе голяма промяна за Сърбия и за целия регион“, отбеляза Вучич.

Правителството отне разрешителните на Rio Tinto през януари 2022 г. след протести, оглавени от екологични групи, които бяха притеснени от замърсяване на водата, изселване на местни жители и щети за района, след като мината блокира магистрали и мостове в Сърбия.

Това се случи, когато Вучич, който стана премиер през 2014 г. и президент три години по-късно, беше изправен пред избори и вътрешнополитическо напрежение. Но след местните избори на 2 юни, на които управляващата партия на Вучич Сръбска прогресивна партия спечели на повечето места, правителството изглежда смята, че пътят за продължаване на проекта е открит.

Планираното съживяване на сделката с Rio Tinto и участието на ЕС са считани от западни официални представители за важен сигнал за геополитическата насоченост на Сърбия в момент, когато страната е ухажвана икономически и политически от Китай, Русия и страните от Персийския залив.

Сърбия е страна кандидат за членство в ЕС повече от десет години, но процесът по присъединяване се развива бавно на фона на опасения в Брюксел заради проблеми като върховенството на закона и корупцията. Белград спори с ЕС и заради статута на бившата си провинция Косово и е едната от само две европейски страни, които не са наложили санкции на Русия заради пълномащабното ѝ нашествие в Украйна.

Представители на ЕС „смятаха, че ще дадем [мината] на китайците. Не смятахме да правим това, защото обещахме, че ще сключим сделка с ЕС“, заяви Вучич.

Сръбският президент, който настоява, че остава ангажиран с присъединяването на страната му към блока, коментира, че някои европейски страни са се опитали да подкопоят сделката за „Ядар“ преди да се присъединят към нея. „Те дори участваха в организирането на протести тук... Запитах се защо го правят. Ще изгубят всичко и китайците ще вземат [тяхното място]“.

Европа на практика няма местно производство на литий в момента и „Ядар“ ще генерира достатъчно, за да удовлетвори 13% от прогнозираното търсене от Стария континент през 2030 г., сочат данни на компанията за суровинни анализи Fastmarkets.

„Ядар“ съдържа висококачествен литий и капацитетът на мината е голям в сравнение с други в света, казва Мартин Бейкър, старши анализатор във Fastmarkets.

Сръбският финансов министър Синиша Мали заяви, че проектът ще осигури голяма подкрепа за икономиката на Сърбия, добавяйки между 10 млрд. и 12 млрд. евро към годишния брутен вътрешен продукт, който през 2022 г. е възлязъл на 64 млрд. евро. Той отбеляза, че Сърбия планира да забрани износа на литий и допълни, че страната иска „да изгради пълна верига на стойност“.

Белград винаги е подкрепял мината, ако тя отговаря на строги екологични стандарти, каза Мали. Спирането на проекта беше отчасти „политическо решение“ за избягване на недоволство преди изборите, заяви той.

Само Манойлович, съпредседател на екологичната група Go Change, която оглави протестите в края на 2021 г., заяви, че противниците няма да се откажат от битката си, ако сделката бъде съживена. „Ще се организираме, за да защитим екологичните си стандарти и конституционните си права“, категоричен е той.

Чад Блевит, управляващ директор на Rio Tinto за проекта „Ядар“, заяви, че след като сделката е била извадена от нафталина, компанията е провела 125 сесии с местната общност, за да спечели обществена подкрепа.

Минната компания, която в четвъртък публикува проект на екологична оценка, която включваше данни за възможно въздействие върху водата, въздуха и почвата, ще бъде „радикално прозрачна“ в дейностите си в мината, допълни той.

Rio Tinto изрази задоволство от „базирания на факти обществен диалог“ и допълни, че проектооценката е показала, че проектът може да бъде „разработен безопасно и да отговаря на най-високите екологични стандарти в Сърбия и ЕС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още