IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителите на Г-7 обещаха да се борят с несправедливата бизнес конкуренция на Китай

Лидерите на най-развитите страни в света се ангажираха и с по-бърз преход от изкопаемите горива

19:19 | 14.06.24 г.
Снимка: Bloommberg LP
Снимка: Bloommberg LP

Ръководителите на страните от Г-7 обещаха да се борят с несправедливите по думите им бизнес практики на Китай, които подкопават техните служители и индустрии, сочи проектокомюнике, публикувано в последния ден от годишната им среща на върха, предава Ройтерс.

Г-7 предупреди също, че ще предприеме действия срещу китайските финансови институции, които са помогнали на Русия да получи оръжия за войната си срещу Украйна.

Ръководителите на Италия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия и Япония обсъдиха в петък притесненията си относно прекомерния промишлен капацитет на Китай, който според западните правителства изкривява местните пазари.

Очаква се папа Франциск да направи историческо участие на срещата на върха в Южна Италия, за да обсъди изкуствения интелект.

Към папата ще се присъединят още десет други държавни и правителствени ръководители, включително премиерът на Индия и кралят на Йордания, след като Г-7 отвори вратите си за външни лица, за да покаже, че не е изолиран, ексклузивен клуб.

Освен речта си за изкуствения интелект папата ще проведе и редица двустранни срещи, включително с Великобритания, Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган.

„Това е исторически ден. Ще приемем Светия отец. Това е първият път, когато главата на Римокатолическата церква присъства на Г-7. Горда съм, че това ще се случи при италианското председателство“, каза италианският премиер Джорджа Мелони пред репортери в четвъртък.

В проектокомюникето, видяно от Ройтерс, се подчертава, че Г-7 не се опитва да навреди на Китай или да изкриви икономическото му развитие, а ще „продължи да предприема действия да защити компаниите ни от несправедливи практики, да изравнява правилата на играта и да поправя текущи вреди“.

Тази седмица САЩ наложиха нови санкции на базирани в Китай компании, които доставят полупроводници на Русия, на фона на притесненията от все по-агресивната позиция на Пекин срещу Тайван и споровете с Филипините заради конкурентни морски претенции.

„Китай не доставя оръжия (на Русия), а способността да произвежда тези оръжия и наличните технологии да го направи, затова той на практика помага на Русия“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред репортери по време на срещата на върха в четвъртък. Преди това той подписа двустранно споразумение в областта на сигурността с украинския президент Володимир Зеленски.

Освен това ръководителите на Г-7 се ангажираха да ускорят прехода си от изкопаеми горива през това десетилетие. „Ще направим преход от изкопаемите горива в енергийните системи по справедлив, подреден и разумен начин, ускорявайки действията през това решително десетилетие, за да постигнем нулеви въглеродни емисии до 2050 г. съгласно най-добрите налични научни данни“, се казва в документа, видян от Ройтерс.

Други ангажименти за климатичната политика в проектокомюникето включват обещание „да се изкорени съществуващото нестихващо производство на въглищна енергия в нашите енергийни системи през първата половина на 30-те години на 21-и век“.

Преди климатичната конференция COP29 на ООН през ноември ръководителите на Г-7 заявяват, че ще представят „по-амбициозни“ национални климатични планове, сочи проектът.

В документа се поема ангажимент за колективни усилия за намаляване на метановите емисии със 75% до 2030 г., но в раздел, който вероятно ще разочарова екологичните активисти, ръководителите дават зелена светлина на публичните инвестиции в природен газ, който е замърсяващо изкопаемо гориво.

„В изключителни обстоятелства ускоряватето на елимиринатето на нашата зависимост от руска енергия, публично подкрепени инвестиции в газовия сектор може да бъдат уместни като временен отговор, обект на ясно определени национални обстоятелства“, се казва в проектокомюникето.

Лидерите на Г-7 обещаха също да увеличат усилията срещу глобалното недохранване, сочи проектокомюникето, в което се отбелязва, че нашествието на Русия в Украйна е „задълбочило“ продоволствените проблеми в света.

Инициативата Апулия на Г-7 за продоволствени системи, на името на областта в Южна Италия, в която се проведе срещата на върха, ще цели да „преодолее структурните бариери пред продоволствената сигурност“, се казва в проектодокумента.

Инициативата ще се съсредоточи върху страните с ниски доходи на населението и ще подкрепи проекти в Африка, един от основните приоритети при председателството на Италия на Г-7.

Западните сили се ангажираха също да работят заедно да „подобрят фискалното пространство за продоволствената сигурност“, включително като намалят лихвите по заемите за по-бедните страни чрез механизми като замяна на дългове.

Замените на дълг срещу природа са финансови инструменти, чрез които дългът на развиващите се страни се намалява в замяна на защитата на жизнени екосистеми.

Инициативата, чиито подробности ще бъдат договорени от министрите на развитието на страните от Г-7 през идните месеци, предизвика критики от африкански земеделски групи, които заявиха, че не са били консултирани.

В първия ден от срещата им в Южна Италия страните от Г-7 се договориха да предоставят заеми за 50 млрд. долара на Украйна, обезпечени с бъдещи приходи от замразени руски активи. Те нарекоха споразумението силен сигнал за западната решителност.

В проектокомюникето ръководителите на Г-7 обещаха също да санкционират дружества, които помагат на Русия да заобиколи санкции върху петрола си, като го превозват неправомерно.

В проектокомюникето се потвърждават ангажиментите, поети на срещата на Г-7 в Япония миналата година за половите и репродуктивните права, но не се споменава директно думата аборт.

Проблемът предизвиква спор между Франция и Италия, след като Рим, който държи ротационното председателство на Г-7, поиска премахването на формулировката „безопасен и законен аборт“ от окончателното комюнике.

Ръководителите ще обсъдят и имиграцията, важен въпрос за Мелони, която настоява Европа да ѝ помогне да ограничи незаконните притоци от Африка. Тя задейства план да подкрепи развитието на Стария континент, за да изкорени причината за заминаванията.

Много от ръководителите ще напуснат Италия късно в петък, включителто Байдън, и Мелони заяви, че те вече са приели заключенията на срещата, които трябва да бъдат одобрени в края на деня.

В събота ще има време за двустранни срещи за ръководителите, които все още не са заминали, преди заключителна пресконференция на Мелони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още