IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швеция неочаквано се ускорява заради турнето на Тейлър Суифт

Част от повишението може да се обясни с нарастването на цените на нощувките

14:06 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната инфлация в Швеция неочаквано се повиши, тъй като феновете на Тейлър Суифт, които наводниха столицата Стокхолм, допринесоха за повишаване на цените на услугите, пише Bloomberg.

Според данните, публикувани от Статистическия институт на Швеция в петък, измерителят на цените, който изключва разходите за енергоносители и ефекта от промените в лихвените проценти, се е повишил с 3% спрямо предходната година, като за първи път от повече от година насам основната инфлация се е ускорила. Резултатът, който се дължи главно на широкообхватното нарастване на цените на услугите, беше по-висок от средната оценка от 2,6% в проучване на Bloomberg сред анализатори, както и от прогнозата на централната банка за 2,9 на сто.

Част от повишението може да се обясни с нарастването на цените на нощувките, тъй като Суифт привлече общо около 180 хил. зрители на три концерта в стокхолмската зала Friends Arena. Също така през май музикалният конкурс „Евровизия“, чийто домакин беше Малмьо, привлече голям брой посетители в града в южната част на страната.

Анализаторите от Swedbank AB заявиха, че изненадата в посока на повишение може да се обясни с възстановяването на цените на самолетните пътувания и пакетните почивки, докато цените в хотелите и ресторантите също са се повишили повече, отколкото банката е очаквала.

"Това вероятно се дължи на временни ефекти от финала на „Евровизия“ и концертите на Тейлър Суифт, които също може да са допринесли за изненадата от увеличението на наемите на автомобили с 0,1 процентни пункта", посочват Карл Нилсон, Глен Нилсен и Йеспер Хансон в изявление.

Темпът на основната инфлация в Швеция надхвърли прогнозата на Риксбанк през май. Изображение: Bloomberg Темпът на основната инфлация в Швеция надхвърли прогнозата на Риксбанк през май. Изображение: Bloomberg

Цените на хотелите са се повишили с 11% спрямо април, което е най-голямото месечно увеличение от май 2019 г. насам и по-голямо от май миналата година, когато двата концерта на Бийонсе в столицата привлякоха около 100 хил. зрители.

Данните идват в момент, когато затихващият ценови натиск стимулира Шведската централна банка да тръгне по пътя на облекчаване на паричната си политика. През май Риксбанк намали основния си лихвен процент от 4% на 3,75% и съобщи, че очаква да намали разходите по заемите още два пъти до края на годината.

Предвижда се облекченията да дадат така необходимия тласък на вялата напоследък шведска икономика, която се смята за по-чувствителна към промените в лихвените проценти в сравнение с много други страни, тъй като повечето ипотечни кредити на домакинствата са с краткосрочно фиксирани лихвени проценти.

Очаква се централната банка на страната да запази лихвените проценти непроменени на следващото си заседание по-късно този месец, а майското ускорение на инфлацията може да не промени съществено курса на действие на финансовата институция през втората половина на годината, тъй като всички ефекти от концертите на Тейлър Суифт и „Евровизия“ би трябвало да са краткотрайни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още