IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Събев: Структурата на икономиката не дава възможност на хората с потенциал да се развиват

България е в догонваща позиция и на крачка от богатия свят, но бизнесът зависи от държавата, коментира икономистът

21:35 | 14.06.24 г.
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Структурата на икономиката ни не дава възможност на хората с потенциал да се развиват, произвеждайки продукти с висока добавена стойност, тъй като у нас липсва развитието на такива бизнеси, коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Димитър Събев, икономист Институт за икономически изследвания към БАН. Според него държавата трябва да подпомага бизнесите си, чрез различни политики и инвестиция в образованието, но се активизира само, когато има проблем .Когато няма проблем и е време да се работи дългосрочно – няма активност., категоричен е икономистът.

Той смята, че често в България не се предприемат дългосрочни решения, заради опасения от недоволство и политически щети. „Често управляващите биват избрани с едни нагласи, но в продължение на управлението си те сменят политиките си. Това влияе на доверието на бизнеса", коментира икономистът и смята, че в страната ни има оптимална среда, но все пак намира спънки.

"България с цената на лишение, усилие и талант е направила много до този момент. Ние сме на една ръка разстояние от едно качествено различно състояние. Нека тази крачка да не се превърне в крачка към пропаст“, заяви Събев

Страната ни е в догонваща позиция и „на крачка от богатия свят“, посочи икономистът. „Има иконометрични показатели, според които, ако се мине (доход на човек от населението -б.р.) около 20 хиляди долара на човек, в държавата започват да се развиват благоприятни процеси като по-голям дял на вътрешното потребление, което дава стимул на местния бизнес и услугите“, посочи той, но напомни, че у нас има голямо неравенство и неравномерно разпределение на дохода. И даде пример, че 70% от българите получават по-малко от средната работна заплата, което води до неравенство и фрагментация сред обществото, и политическа радикализация на хората.

Д-р Събев смята, че прогресивният данък може да даде едно решение на този проблем.

Според него икономиката не е „доктрина, изсечена на камък, като законите на Мойсей“, а е „нещо адаптивно в системата“. „Ако се използва метафората на махалото ние сме в изходната точка – точка нула и това е нормалното положение – лека подкрепа от държавата без големи дефицити“, съветва каква трябва да е икономическата политика икономистът.

Той припомни, че през 2023 г, която беше кризисна, дефицитът се оказа по–малък, отколкото очаквахме – 1,9% от БВП. По думите му в последните три години се вижда добра насока на макроикономиката на България. „Ако продължим с този темп има надежди за положителни резултати, но би било грешка, ако се предприемат предизборни ходове с увеличаване на социалните разходи, без да бъде отчитан демографският фактор“, предупреди икономистът.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още