IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се икономики се превръщат в добра новина за пазарите

Макроикономическата политика в много от тях претърпя значително подобрение

15:00 | 22.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хавиер Милей. Снимка: Bloomberg
Хавиер Милей. Снимка: Bloomberg

За инвеститорите в облигации на развиващите се пазари наративът рядко е ясен. Преди изборите в Индия, Мексико и Южна Африка някои инвеститори изглеждаха твърде спокойни относно рисковете. Но негативната пазарна реакция на тези избори контрастира с много по-положителното развитие в развиващите се икономики - особено в страните, традиционно считани за по-уязвими, пише за Financial Times Шамайла Кан, шеф на отдела за облигации на развиващите се пазари в UBS Asset Management.

В резултат на ефективни парични политики развиващите се икономики бяха особено успешни в бързия отговор на инфлацията и започнаха цикъл на намаляване на лихвените проценти миналата година. Очаква се този проактивен подход да осигури решаваща подкрепа за икономическия растеж през 2024 г. Пример за това е Бразилската централна банка, която повиши лихвите на 12 поредни заседания от ниските 2 процента през март 2021 г. до 13,75 процента, за да ограничи инфлацията.

На фона на по-затегнатите финансови условия на развитите пазари, макроикономическите политики в много развиващи се страни претърпяха значителни подобрения. Такива положителни развития изиграха важна роля за намаляване на рисковата премия, свързана с инвестирането в тези държави, от непосилно високи нива през миналата година. Структурните реформи, фискалната дисциплина и приемането на режими на гъвкав обменен курс спомогнаха за смекчаване на рисковете и укрепване на доверието в политиките.

Като цяло облигационният индекс за развиващите се пазари на JPMorgan (Emerging Market Bond Index Global Diversified) се повиши с 11,09% миналата година и с 2,62% тази година. Но ние вярваме, че инвеститорите трябва да гледат към много страни, които се радват на подобрено икономическо управление.

Вземете например Аржентина, която за първи път избра президент, чието основно предизборно обещание беше намаляване на разходите. След като беше избран, президентът Хавиер Милей демонстрира своя ангажимент за стабилизиране на икономиката, като представи план за фискален излишък и постигна напредък по безпрецедентен законопроект за всеобхватна реформа. Въпреки че имаше известно връщане през последния месец, индексът на местните облигации в твърда валута все още е нагоре с 62,8 процента, откакто Милей беше избран миналия ноември.

В Африка има подобни перспективи за подобрение. Едно от първите действия на новия президент на Нигерия, Ахмед Тинубу, който встъпи в длъжност миналата година, беше да се заеме с корупцията. Новият управител на централната банка Олайеми Кардосо изрази ангажимент за прозрачност, за изчистване на натрупаните валутни задължения към местните кредитори и за възстановяване на доверието в централната банка.

Кения, на която се смяташе, че ѝ предстои дефолт миналата година според много инвеститори, демонстрира ангажимент за реформи и си осигури нова програма на МВФ. Страната успя да издаде нови облигации тази година, които бяха серизоно презаписани.

Египет показа ангажимент за намаляване на дълга чрез продажба на активи и наскоро обяви една от най-големите инвестиционни сделки в своята история. Властите успешно договориха програма на МВФ, която отключи значително финансиране за страната.

Всъщност международни агенции и кредитори като МВФ предоставят безпрецедентна ликвидна подкрепа за развиващите се икономики. Списъкът на страните, които се ангажират със структурни реформи и следват програмите на МВФ, е доста обширен. Пакистан, Гана и Шри Ланка са сред държавите с програма или на различни етапи от преговори за такава.

Дори в среда на по-високи за по-дълго лихвени проценти, развиващите се икономики би трябвало да могат да се рефинансират при атрактивни лихви. Липсата на достъп до капиталовите пазари, ключов маркер за уязвимост, е малко вероятно да бъде проблем през 2024 г. Обичайното ранно за годината предлагане на нови облигации през 2024 г. беше добре прието, като новите емисии са значително презаписани и се представят добре на вторичния пазар.

В случая с Индия, Мексико и Южна Африка резултатите от изборите вероятно ще доведат до промени в техния микс от политики и не е сигурно дали тези промени ще бъдат благоприятни за инвеститорите. Средносрочният положителен наратив продължава да е непокътнат, но въпреки волатилността след изборите ние вярваме, че инвеститорите трябва да преценят дали има адекватна рискова премия.

Трябва също така да вземем предвид „ефекта на пеперудата“ върху развиващите се икономики с наближаването на изборите в САЩ. Въпреки че не можем да предвидим дали историята ще се повтори, инвеститорите ще си спомнят, че когато Доналд Тръмп неочаквано спечели президентските избори през 2016 г., последвалите разпродажби на развиващите се пазари бяха обърнати за няколко седмици, а и доларът се възстанови за няколко месеца. Волатилността винаги е възможност за инвеститорите, завършва Кан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 22.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Ако правилно съм разбрал статията, развиващите се страни/икономики са се справили много по-добре от Германия и онзи вампир Лагард ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още