IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната е започнала второто тримесечие със слаби резултати в промишлеността

Промишленото производство в България е отчело солиден ръст от 3,3% през април

14:37 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индустриалното производство в еврозоната неочаквано е спаднало в началото на второто тримесечие, хвърляйки сянка върху възстановяването на икономиката на валутния съюз през тази година след слабите ѝ резултати през 2023 г., предава Bloomberg.

Производството се е понижило с 0,1% през април спрямо предходния месец, през който беше отчетен ръст от 0,5%, съобщи Европейската статистическа служба в четвъртък. Икономистите очакваха повишение от 0,2%.

Резултатът оставя икономиката на еврозоната да разчита в по-голяма степен на сектора на услугите, за да продължи възстановяването си след скока на растежа през първото тримесечие. Европейската комисия прогнозира експанзия от 0,8% през 2024 г., което е два пъти повече от темпа през миналата година.

Промишленото производство в еврозоната се е понижило през април. Изображение: Bloomberg Промишленото производство в еврозоната се е понижило през април. Изображение: Bloomberg

Въпреки че намаляването на лихвените проценти от Европейската централна банка миналата седмица може да окаже подкрепа на икономиката, централните банкери засега се въздържат от обещания за по-нататъшни стъпки, докато преценяват доколко е упорита инфлацията във валутния съюз.

Миналата седмица те заявиха, че производството показва признаци на стабилизиране на ниски нива след година, в която енергийната криза след инвазията на Русия в Украйна осакати производството в Германия, най-голямата икономика в региона. Това се отрази и на нейните партньори.

Докладът от четвъртък дава и някои надежди. С изключение на спада при междинните стоки, във всички останали категории се отчитат подобрение, включително увеличението с 0,7% при капиталовите стоки. Там се бележи ръст за трети месец.

В същото време в географски план лоши резултати се наблюдават предимно в по-малките страни от региона, като най-голям спад е отчетен в Люксембург, Латвия и Ирландия. От четирите най-големи икономики в еврозоната само Италия регистрира понижение.

Промишленото производство в България е отчело солиден ръст от 3,3% през април спрямо предходния месец, когато се понижи с 0,4%, сочат още данните на Евростат. То се е свило с 0,3% през април спрямо същия месец на миналата година след спад със 7,7% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още