IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Налице е скромен напредък към целта на Фед за 2% инфлация

Нужни са повече подобни доклади като последния от сряда, за да може централната банка да предприеме лихвени понижения, категоричен е гуверньорът на ведомството

22:30 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Налице е скромен напредък към целта на Федералния резерв на САЩ за ниво на инфлацията от 2%, заяви гуверньорът на регулатора Джером Пауъл след края на двудневното заседание.

„Ще трябва да видим повече добри данни, за да затвърдим увереността си, че инфлацията се движи устойчиво към 2-та процента“, категоричен е той.

Пауъл каза, че представителите на Фед приветстват последните данни, добавяйки, че се надява на повече подобни доклади. Той заяви, че данните от сряда отбелязват напредък към изграждане на доверие, но не до степен, която би оправдала централната банка да намали лихвените проценти в този момент.

Пауъл описа общия пазар на труда като силен, но постепенно охлаждащ се, сравнявайки го със състоянието на пазара на труда в разгара на пандемията.

Фед остави лихвата по федералните фондове непроменена, като централните банкери сигнализираха, че планират само едно лихвено понижение до края на годината и още четири в рамките на следващата година.

Всички представители на американската централна банка гласуваха за запазване на основната лихва по федералните фондове непроменена в диапазона от 5,25% до 5,5 на сто.

Представители на Фед многократно посочиха, че лихвените проценти вероятно ще останат високи за по-дълго време, след като ценовият натиск се увеличи през първото тримесечие.

Данните, публикувани по-рано в сряда, предложиха известна увереност, че напредъкът към тяхната цел за инфлация от 2% е възобновен. Така нареченият основен индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се повиши с 0,2% през май и с 3,4% спрямо година по-рано, като това е най-бавният темп на мярката от 2021 г.

Централните банкери повишиха своите прогнози за това къде ще се установят лихвите в по-дългосрочен план до 2,8% спрямо предишните 2,6 на сто от мартенската среща. Увеличението, след лек скок през март, намеква, че представителите на Фед очакват по-високите лихвени проценти да се задържат за известно време.

Някои централни банкери, включително управителят на Фед в Далас Лори Логан, казаха, че по-високите разходи по заеми може да не забавят икономиката толкова, колкото се смяташе доскоро. Трети, като шефа на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, посочват, че политиката е в добра позиция да охлади инфлацията до целта на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още