IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед запази лихвите и прогнозира само едно намаление до края на годината

Все пак централната банка на САЩ очаква четири низходящи лихвени корекции през 2025 г., с една повече спрямо предходните оценки

21:34 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Федералния резерв на САЩ планират само едно намаление на лихвите за тази година и прогнозират допълнително облекчаване на паричната политика през 2025 г., подкрепяйки призивите на централните банкери да поддържат разходите по заемите високи за по-дълго време, за да се преборят с нажежената инфлация, съобщава Bloomberg.

Всички представители на американската централна банка гласуваха за запазване на основната лихва по федералните фондове непроменена в диапазона от 5,25% до 5,5 на сто.

Все пак Фед сигнализира, че очаква да намали лихвите само веднъж до края на годината в сравнение с трите намаления, които представителите на регулатора прогнозираха през март.

Сега централните банкери очакват общо четири лихвени съкращения през 2025 г., което е повече от предишните оценки за три низходящи корекции.

Федералната комисия по отворения пазар коригира тона в изявлението си след срещата, публикувано в сряда, отбелязвайки, че през последните месеци има „допълнителен скромен напредък към целта за 2% инфлация“. Преди това комисията посочи „липсата“ на по-нататъшен напредък.

Гуверньорът на Фед Джеръм Пауъл ще даде пресконференция с репортери в 21:30 ч. българско време, след приключването на двудневната среща във Вашингтон.

Представители на Фед многократно посочиха, че лихвените проценти вероятно ще останат високи за по-дълго време, след като ценовият натиск се увеличи през първото тримесечие.

Данните, публикувани по-рано в сряда, предложиха известна увереност, че напредъкът към тяхната цел за инфлация от 2% е възобновен. Така нареченият основен индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се повиши с 0,2% през май и с 3,4% спрямо година по-рано, като това е най-бавният темп на мярката от 2021 г.

Централните банкери повишиха своите прогнози за това къде ще се установят лихвите в по-дългосрочен план до 2,8% спрямо предишните 2,6 на сто от мартенската среща. Увеличението, след лек скок през март, намеква, че представителите на Фед очакват по-високите лихвени проценти да се задържат за известно време.

Някои централни банкери, включително управителят на Фед в Далас Лори Логан, казаха, че по-високите разходи по заеми може да не забавят икономиката толкова, колкото се смяташе доскоро. Трети, като шефа на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, посочват, че политиката е в добра позиция да охлади инфлацията до целта на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още