IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се забавя в обнадеждаващ знак за Фед

През май тя възлиза на 3,3% на годишна основа, което е по-малко от прогнозираните 3,4%

16:10 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът на потребителските цени не се е повишил през май, като инфлацията леко е отслабила упоритата си хватка върху икономиката на САЩ, съобщи Министерството на труда в сряда. Това е приятна изненада за представителите на Федералния резерв, които търсят признаци, че най-сетне могат да започнат да понижават лихвените проценти, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени - широкият показател за инфлацията, който измерва кошницата от стоки и услуги в цялата икономика на САЩ - остана непроменен на месечна база. На годишна база той е нараснал с 3,3%, сочат публикуваните в сряда данни. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха месечен ръст от 0,1% и годишен темп от 3,4%.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергоносителите, основният индекс на потребителските цени е нараснал с 0,2% на месечна база и с 3,4% спрямо година по-рано, в сравнение със съответните оценки за 0,3% и 3,5%.

Данните идват часове преди края на двудневното заседание на Федералния резерв, който трябва да вземе решение за това дали и с колко да понижи лихвените проценти. Икономистите обаче имат слаби надежди, че облекчаването на паричната политика може да стане факт още днес и прогнозират, че до намаление на разходите по заемите ще се стигне чак през есента.

Данните, взети заедно със забавянето на основния индекс на потребителските цени през април, може да бъдат начален етап на възобновяване на низходящата тенденция на инфлацията. Централните банкери обаче подчертаха, че ще трябва да видят няколко месеца на отстъпление на ценовия натиск, преди да обмислят понижаване на лихвените проценти, особено след като последният доклад за заетостта отново разпали дебата за това колко рестриктивна е всъщност паричната политика в страната.

Централните банкери все още могат да коригират тримесечните си икономически прогнози в зависимост от това какво показват данните за индекса на потребителските цени, което според гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл се е случвало и преди, когато важни данни са публикувани в средата на заседанието.

Инфлацията в жилищния сектор

Цените на жилищата, които представляват най-голямата категория в рамките на услугите, са се повишили с 0,4% през май на месечна база, което компенсира спада на цените на бензина.

Като се изключат жилищата и енергоносителите, цените на услугите са останали до голяма степен непроменени спрямо април, което е най-слабото им ниво от септември 2021 г. насам, според изчисления на Bloomberg. Макар че централните банкери подчертават важността на разглеждането на този показател при оценката на траекторията на инфлацията в страната, те го изчисляват въз основа на отделен индекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още