IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще изплати предсрочно спасителни заеми за 8 млрд. евро

Част от средствата ще бъдат взети от паричния буфер, който Атина изгради заради дълговата криза

15:26 | 12.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гърция планира да изплати предсрочно спасителни заеми на обща стойност 8 млрд. евро, което подчертава напредъка на страната във възстановяването от дълговата криза, обяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Атина за трети път изплаща предсрочно спасителен заем, отбелязва Bloomberg. Сумата се равнява на вноските за три години – от 2026 до 2028 г. включително, допълва агенцията.

„Направихме много, след като бяхме преизбрани през миналата година“, коментира Мицотакис в интервю за Bloomberg. „Що се отнася до пазарните сделки, те вероятно надминаха очакванията“, допълва той.

Въпреки че правителството намали целта си за растеж за 2024 г. до 2,5% от предишната оценка от 2,9%, страната се представя доста над средните прогнози за ръст в Европейския съюз (ЕС).

„Има истински апетит за гръцки активи“, коментира Кириакос Мицотакис пред Bloomberg. „Пазарът изглежда повярва на нашите дългосрочни цели и също вярва, че това правителство е стабилно и ще управлява в дългосрочен план“, казва още той.

Под ръководството на Мицотакис, който спечели нов мандат миналата година, Гърция си проправи път обратно към рейтинг от инвестиционен клас, но все още има много работа за вършене. Дългът като процент от икономическата продукция все още остава един от най-високите в Европа, въпреки че се очаква да намалее до 152,7% от БВП тази година от 207% през 2020 г.

Гръцкият премиер казва, че тенденцията за свиване на държавния дълг ще продължи. Нетният дълг на страната е намалял и в номинално изражение през 2023 г., а не само като процент от икономиката, и „мисля, че вероятно ще спадне отново тази година“, посочва той.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Част от средствата за предсрочно погасяване ще дойдат от паричния буфер на страната, който беше изграден по време на дълговата криза като предпазна мрежа. Сега, когато времената на спасяване приключи, Атина пак има достъп до дълговите пазари. Мицотакис казва, че планира да използва 5 млрд. евро от буфера, за да погаси предсрочно спасителните заеми.

Дясноцентристкото правителство в Атина обещава да постигне първичен излишък от 2,1% от брутния вътрешен продукт през тази и следващата година.

Администрацията на Мицотакис се възползва от положителния импулс и продължи с приватизацията на държавни активи. От октомври държавата напълно се освободи от дяловете си в три големи кредитора и сега се готви да продаде целия или част от оставащия си дял в National Bank of Greece.

Държавата все още държи 18% от National Bank of Greece и „ще направим нещо наесен, в зависимост от пазарните условия“, посочва Мицотакис, като не дава повече подробности за плановете за продажбата на дела.

През февруари правителството на Гърция приключи най-голямото си първично публично предлагане от десетилетия с листването на миноритарен дял в Athens International Airport.

През декември Гърция и Latsis Group продадоха общ дял от 11% в Helleniq Energy Holdings SA за 235,3 млн. евро. Мицотакис казва, че няма „непосредствени планове“ за продажба на допълнителен дял от компанията.

Гърция стартира процедура за приватизация на пристанище Лаврио през март, като се възползва от възстановяването на туризма след пандемията. Близо до летището в Атина и популярните Цикладски острови, пристанището е подходящо за развитие на туризма с функционирането на круизен терминал и яхтена марина. Осем групи декларираха интерес през май да закупят мажоритарен дял в пристанищната администрация.

По отношение на най-голямата гръцка комунална компания Public Power Corp. премиерът дава заявка, че правителството ще запази своя дял от 34%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още