IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Великобритания е спрял през април

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,7% през трите месеца до април

10:05 | 12.06.24 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Икономическият растеж в Обединеното кралство е спрял през април, което е прекъснало и слабото възстановяване от миналогодишната рецесия. Това сочат публикувани в сряда данни, цитирани от CNBC.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха растежът да се забави, след като през март икономиката на страната нарасна с 0,4%.

В по-дългосрочен план картината е малко по-ясна, като брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал с 0,7% през трите месеца до април.

Производството в строителството се е понижило с 1,4% в третия си пореден спад, а производствената продукция е намаляла с 0,9%. Растежът е продължил в доминиращия в Обединеното кралство сектор на услугите, който се е разширил с 0,2 на сто.

Линдзи Джеймс, инвестиционен стратег в Quilter Investors, обясни забавянето на растежа през април с мрачното време напоследък.

„Продължителните дъждове попречиха на потребителите да харчат и доведоха до спиране на икономическия растеж през месеца“, заяви тя.

„Въпреки че времето се подобри напоследък, което вероятно ще повиши показателите за май, второто тримесечие започва бавно и има да наваксва, за да достигне ръста от 0,6%, отбелязан през първото тримесечие“, добави експертът.

Тримесечният растеж, отчетен миналия месец, подхрани залозите за начало на намаляване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка през юни, но оттогава пазарните очаквания се промениха значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още