IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на малкия бизнес в САЩ се повишава до най-високото ниво през тази година

Делът на предприемачите, за които инфлацията е основното притеснение, се запазва на 22%

13:49 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът на малкия бизнес в САЩ се е повишил през май до най-високото ниво за тази година, предаде Bloomberg.

Индексът на Националната федерация на независимия бизнес (NFIB) е нараснал с 0,8 пункта до 90,5 пункта. Показателят леко надхвърля прогнозата на икономистите в анкета на Bloomberg.

Пет от десетте компонента, които съставляват индекса на нагласите, също са се повишили през май, водени от увеличението със 7 пункта на дела на собствениците, които очакват подобряване на икономиката. Плановете на фирмите да увеличат заетостта също сочат нагоре.

Повишаването на оптимизма на малкия бизнес е едва второто за тази година и индексът остава доста под нивата отпреди пандемията от Covid-19, тъй като фирмите се борят с високите цени, лихвените проценти и разходите за труд, както и с продължаващите предизвикателства при наемането на персонал.

Проучването на NFIB показва, че делът на фирмите, които планират да увеличат цените, е нараснал с 2 процентни пункта до 28% след големия спад през предходния месец до едногодишно дъно. Делът на предприемачите, които посочват, че инфлацията е основното им притеснение, се запазва на 22%. Около 6 на сто са заявили, че финансирането е основният им бизнес проблем, което е най-високият дял от близо 14 години насам.

Делът на фирмите със свободни работни места, които не могат да запълнят, е нараснал с 2 процентни пункта през май до 42%, докато 15% от фирмите са съобщили, че планират да създадат нови работни места през следващите три месеца, което е с 3 процентни пункта повече. Все пак тези показатели за работната сила до голяма степен спадат през тази година и има поле за подобряване на нагласите, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още