IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швеция се свива през април

Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,7% спрямо предходния месец

10:43 | 10.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото производство на Швеция е спаднало през април, тъй като потребителите в най-голямата икономика в скандинавския регион все още не са усетили ефектите от намаляването на лихвите от страна на централната банка, предаде Bloomberg.

По данни на Статистическия институт на Швеция брутният вътрешен продукт се е свил с 0,7% спрямо предходния месец. Това е по-слаб резултат от очаквания, като в проучване на Bloomberg икономисти прогнозираха нарастване с 0,2%.

Данните излизат, след като Шведската централна банка започна да намалява основния си лихвен процент от 15-годишния връх и посочи, че ще продължи да го понижава през втората половина на годината. Това допринесе за повече оптимизъм за икономиката на страната.

Икономиката на Швеция се свива през април. Изображение: Bloomberg Икономиката на Швеция се свива през април. Изображение: Bloomberg

След разширяването през първото тримесечие на годината обаче икономиката изглежда е направила крачка назад през първия месец на второто, заяви Мелкер Лоберг, икономист в статистическата агенция на страната. „Това се обяснява отчасти със спада в потреблението на домакинствата и малко по-слабото частно производство“, посочи той.

Производството в бизнес сектора, както и потреблението на домакинствата, са намалели с 0,4% на месечна база през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още