IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Норвегия приближава двугодишно дъно

Тя се е забавила до 4,1% през май

11:55 | 10.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През миналия месец основната инфлация в Норвегия се е понижила по-малко спрямо очакванията на анализаторите, което намалява шансовете за съкращаване на лихвените проценти от централната банка на страната през есента, предаде Bloomberg.

Според данните на статистическата служба на страната основната инфлация, която изключва волатилните цени на енергоносителите, се е забавила до 4,1% през май, което е почти двегодишно дъно. Това е над прогнозата за 3,9% в проучване на Bloomberg сред анализатори, докато прогнозата на Норвежката централна банка беше за 4,2%.

Резултатът допълва данните, показващи, че вътрешният инфлационен натиск в богатата на изкопаеми горива скандинавска държава остава висок в сравнение с повечето европейски страни.

В контраст с неотдавнашното поскъпване на кроната данните за цените не благоприятстват облекчаване на политиката на централната банка в краткосрочен план, дори когато в съседна Швеция и в еврозоната вече започнаха да намаляват разходите по заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vadimka
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 1 месец
До онзи ден гонихме тавана от 2%, сега удряме дъното от 4% :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още