IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се е свила по-малко от първите оценки през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с ревизираните 1,8% на годишна база

09:57 | 10.06.24 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската икономика се е свила по-малко от първоначално отчетеното през периода януари-март след ревизия на данните за капиталовите разходи и материалните запаси. Това оказва скромна подкрепа на плановете на централната банка на страната да повиши лихвените проценти отново през тази година, предаде Ройтерс.

Анализаторите очакват японската икономика да е достигнала дъното си през първите три месеца на годината, въпреки че упорито слабата йена и прекъсванията в големите автомобилни заводи продължават да помрачават перспективите за текущото тримесечие.

Все пак „ревизираните резултати за БВП улесниха Японската централна банка да се чувства по-окуражена за бъдещи повишения на лихвените проценти, тъй като финансовата институция може да оцени, че капиталовите инвестиции се увеличават, дори и с малко“, смята Кохей Оказаки, старши икономист в Nomura Securities.

Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с ревизираните 1,8% на годишна база през първото тримесечие, сочат правителствени данни от понеделник, което е по-малък спад в сравнение с прогнозата на икономистите за свиване с 1,9% и експресната оценка от 2%.

Ревизираната цифра се изразява в тримесечно свиване с 0,5% в ценово коригирано изражение, което остава непроменено спрямо първоначално съобщеното.

Преразгледаните данни за БВП излиат на фона на спекулациите, че на заседанието си тази седмица Японската централна банка може да обсъди съкращаване на покупките на японски държавни облигации като част от усилията за намаляване на паричните стимули с цел ограничаване на отслабването на йената.

Частното потребление, което формира повече от половината от японската икономика, е спаднало с 0,7% през първото тримесечие, без промяна спрямо предварителната оценка, тъй като нарастващите разходи за живот ограничиха финансите на домакинствата. Това е четвърто поредно тримесечие на понижение.

Външното търсене, или износът без вноса, е намалило общия БВП с 0,4 процентни пункта, а вътрешното търсене е изтрило с 0,1 пункта, сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още