IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се откъсва от Запада - 40% от търговията ѝ е вече в рубли

Руският президент призна за основния проблем на руската икономика - липсата на работна сила

21:51 | 07.06.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Около 40% от търговията на Русия се извършва в рубли и намалява делът на еврото и долара в търговските отношения на страната, заяви руският президент Владимир Путин по време на изказване в рамките на Петербургския икономически форум, цитиран от CNBC. Той определи западните валути като "враждебни",  а приходите от износа в "токсични валути" - намаляващ наполовина през 2023 година.

Путин определи и новите си приятели - като формиращи бъдещето на глобалната икономика, защото те вече отговарят за 3/4 от глобалната търговия.

Затова и Русия ще задълбочава своите връзки със страните от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка, стана ясно още от думите на руския президент. Той коментира пред участващите във форума, че ще има промяна на вътрешния финансов пазар, включваща удвояването на стойността на сделките на руския фондов пазар до края на това десетилетие, намаляване на вноса и насърчаване на инвестициите.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира ръст на руската икономика през 2024 година с 3,2%, което е повече спярмо всяка останала развита икономика в света. За САЩ например очакваното повишение е от 2,7 на сто. Водещите европейски икономики - Германия, Франция и Великобритания,  дори ще запишат ръст от под 1%, сочат още прогнозите.

В Москва отбелязват, че санкциите всъщност са възможност за руската икономика да се развива. Много анализатори обаче отбелязват, че руската икономика се е качила на военните релси, а това не е устойчиво развитие. Един от ключовите холдинги за руската държава - "Газпром", записа първата си годишна загуба за близо четвърт век през 2023 година и според анализатори това показва, че войната може да има опустушително влияние върху руската икономика, която ще тежи на руснаците години наред.

Един от най-видимите проблеми за руската икономика, които статистиката не може да прикрие, е липсата на работна ръка. Путин също признава за това в речта си в Санкт Петербурт и посочва, че страната има нужда от образовани емигранти, които да подпомогнат трудовия пазар.

Той е обсъдил въпроса с лидерите на страните, откъдето обикновено пристигат трудовите мигранти, пише ТАСС. Основно трудовите мигранти пристигат в градовете, където има атрактивно заплащане и икономически възможности - Москва, Подмосковието и в Сибир, но това не е достатъчно, отчете още П утин и призна, че Русия все още няма адекватна политика за мигрантите.

Оценки на централната банка обаче сочеха преди време, че дори и с внос на работници, Русия няма да успее да преоодолее липсата на работна ръка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
nanni35
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 13
тошко_стоте_акаунта
преди 2 седмици
Аууу, какво сборище на апологети на Наглоатлантическите Ценности се е заформило тука. Абе то не се диша тука, егати воонята!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 22
Naemate1
преди 2 седмици
Тъжна история, жалка нация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 24
khao
преди 2 седмици
До: Импeраторът Той даже се изпусна че имат по 20к загуби месечно... което пак съвпада със западната "пропаганда", ти да видиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 26
Импeраторът
преди 2 седмици
Путин каза, че от началото на годината има мобилизирани 140 к души, което съвпада с данните, ще Рашистан изпраща средно между 20-30 к души всеки месец на вечна почивка в Украйна, което пък съвпада с данните на украинците за 800-1000 освободени от наличност на ден. Така като си вървят нещата как ще се реши проблемът с работната ръка :!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 26
data
преди 2 седмици
Това с рублата нали го пробваха преди години ? Тоя път да не очакват да е нещо различно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 31
mavericos4
преди 2 седмици
Нормално. Бункерния гном търгува само със Северна Корея, Иран и Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 34
zelka007
преди 2 седмици
хаха ... този изплиска легена окончателно ... в топ 25 бриксаджийте са около 1/6 от международната търговия ... останалите му "приятели" имат пренебрежимо влияние ... това е дъфффка за балончета за алекс сребърния желъд и aldy употребеният тетра пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още