IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната възобновява растежа си

Брутният вътрешен продукт на валутния съюз е нараснал с 0,3% през първото тримесечие

12:56 | 07.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът и потребителите са стимулирали възстановяването на растежа на икономиката на еврозоната в началото на годината, като са компенсирали спада в инвестициите, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на валутния съюз е нараснал с 0,3% през първото тримесечие, надхвърляйки очакванията на повечето анализатори. Това слага край на свиването, което блокът преживя през последното тримесечие на 2023 г.

Нетната търговия е имала най-голям принос за растежа от януари до март, като е добавила 0,9 процентни пункта към общия резултат. Потребителските разходи са допринесли с още 0,1 процентни пункта, като са спомогнали да се преодолее спадът от 0,3 процентни пункта при инвестициите и материалните запаси.

Новите данни допълват доказателствата, че валутният съюз бавно си проправя път след инфлационния шок по-рано. Доверието в трайното възстановяване се засилва, докато ръстът на потребителските цени умерено се приближава до 2% и след като Европейската централна банка понижи лихвените проценти тази седмица след поредицата от повишения.

Растежът ще остане слаб поне в краткосрочен план на фона на геополитическото напрежение, а трудностите на производителите продължават. Икономистите прогнозират, че за цялата година темпът на растеж ще бъде едва 0,7%.

Изображение: Bloomberg Изображение: Bloomberg

В държавите също се наблюдават забележими разлики в двигателите на растежа. Първоначалните данни сочат, че инвестициите и туризмът са движили ръста в Испания, докато капиталовите разходи и частното потребление са стимулирали Франция. Испанската хотелска група Melia повиши основните си прогнози за печалбата за 2024 г. поради очакванията за стабилно търсене на туристически услуги. Продажбите за първото тримесечие на френската козметична група L'Oréal и на производителя на храни Danone надхвърлиха прогнозите.

В Германия, водещата икономика в Европа, купувачите са останали вкъщи, а строителството е подкрепило растежа по време на необичайно меката зима. Според Бундесбанк и през това тримесечие може да се наблюдава слабо увеличение на производството. Производителят на стомана Salzgitter предупреди, че печалбата през тази година може да се окаже под очакванията.

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт на България е нараснал с 0,4% спрямо третото тримесечие на 2023 г. и с 1,8 на сто спрямо същия период на миналата година, сочат още публикуваните днес данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още