IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в България записва лек подем през април

На годишна база значителен ръст има търговията с компютри и с дрехи и кожени изделия, сочат данните на НСИ

13:10 | 06.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговията на дребно в България, която изключва търговията с автомобили и мотоциклети, увеличава оборотите си и на годишна, и на месечна база през април. Оборотите в търговията на дребно се повишават с 1,9% спрямо март, сочат предварителни и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база оборотът нараства с с 9,9%, показват календарно изгладените данни.

За сравнение, през март 2024 г. оборотът от търговията на дребно намаля с 0,6% на месечна база, а на годишна записа слаб ръст от 0,3%.

През април спрямо предходния месец е отчетено увеличение на оборота при всички големи групи. При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, ръстът е с 6,8%. Повишението при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е с 2,3%, а при тази с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,2%. 

В  групата нанехранителни стоки (без тази с автомобилни горива и смазочни материали) съществен ръст е отчетен при продажбите на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 23,3%. Намаление се наблюдава при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,3%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишните данни за април показват увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 14,8%, както и при тази с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 11,1%. Намаление е отчетено при „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 9,6%.

На годишна база най-съществен ръст имат секторът на търговия с компютърна и комуникационна техника - с 23,5%, и секторът на търговия с дрехи и кожени изделия - с 19,5%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още