IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри от Еврогрупата подкрепиха намеренията на Г-7 за замразените руски активи

Държавите от Г-7 са замразили активи на руската централна банка за около 280 млрд. долара

21:04 | 05.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовите министри от еврозоната дадоха политическата си подкрепа в сряда на усилията на страните от Г-7 да осигурят заеми на Украйна, използвайки натрупаната печалба от замразени активи на руската централна банка, съобщава Bloomberg.

“Дискусията между министрите показва признателност за конструктивната ангажираност с партньорите от Г-7 в това отношение и пълната подкрепа това да продължи“, каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю в изявление след видеоконферентна среща на финансовите министрите.

Срещата бе свикана, за да се проучат възможностите за това как да се предостави първоначална финансова помощ на Украйна чрез заеми, основани на печалбата, получена от замразените активи на руската централна банка. Дискусията се проведе, след като министрите на финансите от Г-7 миналия месец прокараха плана, насочен към използване на до 50 млрд. долара за подпомагане на военните усилия на Украйна. Те се съгласиха да представят опции на лидерите на Г-7 преди срещата на върха в Италия следващата седмица.

Държавите от Г-7 са замразили активи на руската централна банка за около 280 млрд. долара в отговор на инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна, започнала през февруари 2022 г. По-голямата част от активите в Европа се управлява от базираната в Белгия клирингова къща Euroclear.

Министрите от еврозоната са били положително настроени към процеса, но са подчертали нуждата от споделяне на риска между ЕС и САЩ, посочват запознати източници.

На срещата в сряда председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард сигнализира, че използването на бъдещите приходи от лихви, придобити от замразените активи, не представлява риск за еврото, добавят източниците, говорили под условие на анонимност заради конфиденциалния характер на разговорите.

Едната от обсъжданите опции е била водено от САЩ предложение, при което САЩ – и вероятно и други страни от Г-7, ще предоставят заем на Украйна, който ще бъдат изплатен с печалбата, генерирана от замразените активи в ЕС, в допълнение към други вноски на партньорите от групата.

Планът обаче разчита на получаването на уверения от ЕС, че руските активи ще останат замразени, докато Русия не се съгласи да плати репарации, и че неочакваната печалба ще бъде налична за изплащането на заема.

В момента ЕС трябва да подновява санкциите си срещу Русия на всеки шест месеца, включително блокирането на активите на централната банка – стъпка, която се нуждае от единодушното одобрение на 27-те страни членки. Унгарският премиер Виктор Обран се превръща в препятствие при одобрението на последните кръгове санкции срещу Москва, както и в одобряването на финансова и военна помощ за Киев.

Друга алтернатива е страна или партньор от Г-7 да използва замразените руски активи в юрисдикциите си.

„Това би означавало, вместо да се използва неочакваната печалба, генерирана от замразени от ЕС активи, за изплащане на заеми от САЩ (или други членки на Г-7), тази печалби да бъде използвана за финансиране на главницата и лихвите за заем за Украйна, подкрепен от бюджета на ЕС“, се казва в документ, подготвен за обсъждане в Еврогрупата.

Този вариант обаче би бил сложен, защото 27-те държави членки ще трябва единодушно да се съгласят да използват бюджета на ЕС като гаранция след 2025 г.

Друг вариант, обмислян от европейците, е да се заобиколи задължението за шестмесечно подновяване на санкциите чрез „въвеждане на специфичен режим по отношение на активите на Руската централна банка, рамкирайки клаузата за редовен преглед с обективни критерии“, се казва в документа.

Тези обективни критерии биха били край на руската агресия, мирно споразумение и споразумение за военни репарации, но тази промяна също ще изисква единодушие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 9
Alex Silver
преди 3 седмици
Първи може да пострада клонът на Euroclear в Хонг Конг. Как и защо, това са подробности, добре известни на засегнатите. Euroclear може да си изпати и за незаконното раздаване на печалбата от депозираните активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 12
aldy
преди 3 седмици
Държавите от Г-7 са замразили активи на руската централна банка за около 280 млрд. долара === Защо лъжете хората? Тези 280 милЯрда "долара" са ЕВРО и се намират в белгийския депозитар EUROCLEAR, а не са пръснати по разни банки на гепаджиите от Гъ-7. Няколко милЯрда долара бяха гепени от ФАЩ, но те за това ще си платят с лихвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 11
Alex Silver
преди 3 седмици
Основната част от "замразените" активи на РЦБ се намират в белгийската Euroclear. Депозираните чужди активи там надхвърлят към тридесетина трилиона евро. При първия опит за кражба този депозитар може с няколко прости хватки да бъде доведен до фалит. Така става с мошеническите банкови институции. Загубата на доверие води до паническо изтегляне на активи и никоя банка в света не може да преживее такъв удар. Няма да останат будали, които да вярват в чудеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още