IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услуги в САЩ бележи най-силен растеж от девет месеца насам

Комбинираният показател на ISM в сектора на услугите е нараснал с 4,4 пункта

17:54 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Секторът на услугите в САЩ се е разширил през май с най-висок темп от девет месеца насам благодарение на най-големия месечен ръст на показателя за бизнес активността от 2021 г. предава Bloomberg.

Комбинираният показател на Института за управление на доставките (ISM) в сектора на услугите е нараснал с 4,4 пункта, или с най-много от началото на миналата година, до 53,8 пункта. Резултат над 50 пункта сочи разширяване, а цифрата за май надхвърля всички прогнози в по-ранното проучване на Bloomberg сред икономисти.

Индексът на бизнес активността на ISM, който е паралелен на показателя за фабричното производство, е скочил със 10,3 пункта, което е най-същественият месечен напредък от март 2021 г. насам. На ниво от 61,2 пункта, което е най-високото ниво от ноември 2022 г., показателят предлага известно успокоение за икономиката след неотдавнашната поредица от по-слаби данни.

„Анкетираните посочват, че като цяло бизнесът расте, като темповете продължават да варират в зависимост от компанията и отрасъла“, посочи в изявление Антъни Нийвс, председател на Комитета за проучване на бизнеса в сферата на услугите на ISM.

„Предизвикателствата в областта на заетостта остават, което се дължи главно на трудностите при попълването на длъжностите и контролирането на разходите за труд. Мнозинството от анкетираните посочват, че инфлацията и настоящите лихвени проценти са пречка за подобряване на условията за бизнес", казва още Нийвс.

Общо 13 отрасъла в сферата на услугите отчитат ръст през май, водени от недвижимите имоти и здравеопазването. Пет сектора, включително търговията на дребно, отбелязват спад.

По-рано тази седмица ISM съобщи, че показателят за производството е спаднал до тримесечно дъно, тъй като индексът за поръчките е намалял с най-много от почти две години, а производството е почти в застой. Икономиката започна годината с не особено вдъхновяващ старт - през първото тримесечие тя се разшири само с 1,3% на годишна база, което е най-слабият резултат от 2022 г. насам.

Въпреки че проучването на производството показа забележимо отдръпване на поръчките, тези, направени при доставчиците на услуги, са се разширили с по-бърз темп през май. Това показва устойчиво търсене в най-голямата част от икономиката, което продължава да допринася за задържащия се инфлационен натиск.

Платени цени

Индексът на ISM за платените цени на материалите и услугите през май се е понижил от 59,2 пункта до все още високите 58,1 пункта. Представителите на Федералния резерв следят развитието на сектора на услугите за признаци на отслабване на ценовия натиск, докато обсъждат кога да намалят лихвените проценти.

Показателят за заетостта в сектора на услугите се е повишил, но остава под 50 пункта или на територията на свиването.

Индексът на запасите при доставчиците на услуги сочи по-бавен темп на натрупване. Показателят за нагласите относно запасите също се е понижил, но все още показва, че компаниите смятат резервите си за високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още