IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството американци от средната класа имат финансови затруднения

40% от участниците в допитване са заявили, че не могат да планират отвъд следващата си заплата

08:44 | 05.06.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Почти две трети от американците, считани за представители на средната класа, твърдят, че имат икономически затруднения и не очакват промяна до края на живота си, сочи допитване по поръчка на National True Cost of Living Coalition, цитирано от Bloomberg.

По много традиционни показатели икономиката на САЩ е силна, със стабилен пазар на труда, жилищен и фондов пазар, както и със стабилен ръст на брутния вътрешен продукт. Но данните не отразяват финансовата несигурност на милиони домакинства, които се притесняват за бъдещето си и не могат да спестяват, счита групата, създадена тази година, за да предложи инструменти за разходите за живот, които да помогнат за оценка на икономическото благосъстояние.

В голямото допитване сред 2500 пълнолетни 65% от хората, които печелят с над 200% повече от федералното ниво на бедност, или най-малко 60 хил. долара за четиричленно семейство, често считано за средна класа, са заявили, че имат финансови затруднения.

Значителна част от американците с по-високи доходи се чувстват също финансово несигурни. Допитването показва, че една четвърт от хората, които получават пет пъти повече от федералното ниво на бедност, т.е. годишен доход от над 150 хил. долара за четиричленно семейство, се тревожат дали ще могат да плащат сметките си.

Източници на краен финансов натиск в САЩ. Графика: Bloomberg LP Източници на краен финансов натиск в САЩ. Графика: Bloomberg LP

Като цяло независимо от нивото на доходите почти 60% от анкетираните считат, че в момента изпитват финансови затруднения.

„Икономиката процъфтява, но много американци все пак се затрудняват да си поемат въздух финансово“, коментира Дженифър Джоунс Остин, главен изпълнителен директор на Federation of Protestant Welfare Agencies, активистка организация за борба с бедността, която е част от екипа, поръчал допитването, и съпредседател на National True Cost of Living Coalition. „Те просто нямат възможността да планират отвъд настоящите си нужди“, допълва тя.

Около 40% от анкетираните не са можели да планират отвъд следващата си заплата, а 46 на сто нямат спестени и 500 долара. Допитването от февруари установява, че над половината анкетирани са заявили, че им трудно поне донякъде да управляват сегашните си нива на дълг.

Бързият ръст на лихвите в съчетание с високите нива на неизплатен дълг помагат да се обясни липсата на връзка между икономическите показатели и как се чувстват много американци от финансова гледна точка.

Допитването, осъществено от Seven Letter Insight, показва още разделението между домакинства без дълг, които са предпазени от последиците от растящите лихви, и семействата, които са обременени с нарастващи плащания по заем и кредитната си карта. Една трета от анкетираните са заявили, че нямат никакъв дълг.

Докато милиони американци са обременени от дълг с висок лихвен процент, 33% имат нулев дълг. Графика: Bloomberg LP Докато милиони американци са обременени от дълг с висок лихвен процент, 33% имат нулев дълг. Графика: Bloomberg LP

Отговорите за спестяванията също показват широки различия. Около една пета от анкетираните имат спестени най-малко 100 хил. долара, но 28% нямат никакви спестявания. Като цело 60% от хората са заявили, че редовно трябва да вземат трудни решения коя сметка да платят най-напред.

Дейвид Джоунс, съпредседател на National True Cost of Living Coalition, казва, че резултатите от допитването надхвърлят партийните линии.

„Както републиканците, така и независимите и демократите изразяват същите проблеми. Те няма да изчезнат независимо кой стане президент“, счита той.

Част от изводите са получени въз основа на годишното допитване на Федералния резерв за икономиката на домакинствата и вземането на решения, публикуван миналия месец. В това допитване близо половината от анкетираните са заявили, че могат да покрият разход от 2000 долара, но 18% са казали, че най-големият извънреден разход, с който биха могли да се справят в момента, използвайки само спестяванията си, е под сто долара. 14 на сто считат, че могат да си позволят разход от сто до 499 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
53a88c6dbc
преди 4 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Hemoni
преди 4 седмици
Your contribution is very valuable, and I'm sure it will help many others besides me. Hopefully you will continue to write and share more great articles in the future. Play game uno online with friends and uno flip online free.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 седмици
Aмериканците вече се молят за криза и безработица която да свали цените ,това каза онзи ден шефа на Централната банка ,клон на ФЕД,Кашкари,и Централните банки ще осигурят такава бъдете сигурни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още