IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в САЩ се свива с повече от очакваното през май

Поръчките се понижават, а производството отслабва

18:10 | 03.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричната активност в САЩ се е свила през май с по-бързи темпове от очакваното. Производственият сектор на страната е близо до стагнация, като показателят за поръчките е спаднал с най-много от близо две години, предава Bloomberg.

Показателят на Института за управление на доставките за производствения сектор се е понижил с 0,5 пункта до 48,7 пункта, което е най-слабият резултат от три месеца насам, сочат публикувани в понеделник данни. Прогнозата на икономистите беше за 49,5 пункта.

Показателят за новите поръчки се е понижил с 3,7 пункта, което е най-големият спад от юни 2022 г., до 45,4 пункта през май. Индексът на резервациите е на най-ниското си ниво от една година насам, което показва, че търсенето в цялата икономика отслабва. В резултат на това производственият индекс на ISM се е понижил до 50,2 пункта.

Седем отрасъла са отчели свиване на дейността през май, водени от производството на изделия от дървесина, пластмаси, каучук и машини. Седем сектора пък са регистрирали ръст.

Секторът на производството в САЩ се бори да набере скорост поради високите разходи за заеми, ограничените бизнес инвестиции в оборудване и отслабените потребителски разходи. Същевременно производителите сигнализират за повишени производствени разходи.

Макар че индексът на ISM за цените на материалите и другите производствени ресурси се е понижил до 57 през миналия месец, той все още е вторият най-висок от около две години насам.

Един от обнадеждаващите знаци за местните производители е, че показателят за търсенето за износ е нараснал за трети път през последните четири месеца. Друг показател е увеличаването на заетостта в предприятията, който се е повишил до 51,1 пункта през май, достигайки до най-високото ниво от август 2022 г. насам. Това подсказва, че производителите в момента имат по-голям успех при осигуряването на работна ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още