IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната показва признаци на възстановяване

Новите поръчки са намалели с най-бавния си темп от две години насам

15:55 | 03.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През май новите поръчки в производствения сектор на еврозоната са намалели с най-бавния си темп от две години насам, а това е довело до подобряване на бизнес доверието. Това показва, че продължителният спад в производството във валутния съюз може би е обърнал посоката, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността на еврозоната на HCOB, изготвен от S&P Global, се е повишил до 47,3 пункта през май спрямо 45,7 пункта през април. Все още показателят е под границата от 50 пункта, разделяща свиването от растежа, за 23-ти месец. Той обаче е малко по-нисък от предварителната оценка на икономисти за 47,4 пункта.

„Това може да бъде повратна точка за производствения сектор. Окуражаващо е, че доверието на бизнеса по отношение на бъдещото производство е на най-високото си ниво от началото на 2022 г.“, заяви Сирус де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка.

Част от това подобрение вероятно се дължи поне отчасти на индекса за новите поръчки - измерител на търсенето – който отскочи до двугодишен връх от 44,1 пункта на 47,3 пункта.

Намаляващите производствени разходи отново позволиха на фабриките да намалят цените, което потенциално дава още един знак на Европейската централна банка, че може да намали лихвените проценти на заседанието си в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още